Nada Murganić: Treba zaštititi obitelj, djecu, brak…

Prijedlog novog Obiteljskog zakona koji donosi definiciju obitelji izazvao je žestoke reakcije u javnosti. Što kaže resorna ministrica?

Prijedlog novog Obiteljskog zakona koji je u srijedu upućen u javnu raspravu prvi put donosi definiciju obitelji, a ona glasi: U smislu ovog Zakona obitelj čine: majka, otac i njihova djeca, majka s djetetom odnosno otac s djetetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive. Ukratko, ako nema djece, nema ni obitelji. No, i dio obitelji u kojima žive djeca više neće biti obitelj po Obiteljskom zakonu. Radi se o djeci koju odgajaju dvije istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj djeteta ima u određenim uvjetima pravo na tzv. partnersku skrb, koja je gotovo izjednačena s roditeljskom, novi Obiteljski zakon jasno im poručuje da oni obitelj – nisu.

Što o tome kaže resorna ministrica Nada Murganić, a budući da je prijedlog izazvao lavinu žestokih reakcija?

‘Željeli smo donijeti jasniji, sažetiji zakon. Prvi put se uvela definicija obitelji koja je izazvala velik interes… Definicijom obitelji ne omalovažavamo osjećaje niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju… Zakon će biti mjesec dana na javnoj raspravi i iskristalizirat će se mišljenja’, rekla je Murganić.

Vidjeli smo koliko je bilo problema kod rastave, kod dodjeljivanja roditeljske skrbi… zaista je vrijeme za zakon koji će precizirati obaveze svih nas kada smo ili u bračnoj ili u obiteljskoj zajednici. To je svrha – zaštititi obitelj, prije svega djecu. Savjetovanje o razvodu nije pritisak da se odustane od razvoda, ali treba zaštititi i brak.