Povezite se

Vijesti

Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića crkvi Sv. Frane u Šibeniku tribina povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Objavljeno

-

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića crkvi Sv. Frane u Šibeniku 23.kolovoza 2020. godine održana je tribina povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma koji se slavi kao spomendan u Republici Hrvatskoj.

Najavu je dao gvardijan samostana Sv. Frane fra Ivan Bradarić OFMConv., uvod u temu je dao Branimir Zmijanović, odvjetnik u Šibeniku, a o liku ubijenog Fra Rafaela Rafe Kalinića govorio je fra Žarko Maretić.


Fra Rafael Kalinića, žrtva svog svećenstva, svijetli je lik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, čijih je ukupno 47 subrata stradalo, najvećma od komunističke ruke, uglavnom na najbrutalnije i najokrutnije načine.
Inače , fra Rafo Kalinić dušobrižnik – mučenik bio je profesor u predratnoj i ratnoj franjevačkoj sinjskoj klasičnoj gimnaziji. Ostavio je primjer da svaki svećenik mora svoje zvanične dužnosti koje mu je povjerila Crkva, vršiti kao specifičan dušobrižnički ili pastoralan posao, i uvijek u redovničkom habitu, dajući i na taj pojavni način svima do znanja koje mu je zvanje.

TRAG MUČENIŠTVA IN ODIUM FIDEI

Za fra Rafu je njegova redovnička regula bila najsvetije pravilo života, te je nastojeći slijediti duhovnog oca Sv. Franu, vjernošću koju je naučio u novicijatu, svoj život shvaćao kao jedan novicijat za svetost života na ovoj zemlji i za ulazak u Kraljevstvo nebesko.

Najsjajniji primjer fra Rafo nam je ostavio na kraju svojeg života, kada je trebalo iz samostana poći dati bolesničko pomazanje i podijeliti ostale sakramente za umiruće. Zbog borbi njemačke vojske i partizana oko Sinja bilo je mnogo nacističkih vojnika a među njima i pripadnika SS divizije Prinz Eugen. U takvim okolnostima, i dok se većina subraće bojala i oklijevala ići k umirućima, fra Rafo se ponudio odmah otići i podijeliti sakramente, spreman na mučeništvo.
Na povratku od podijele sakramenata, uhvatili su fra Rafu pripadnici 7. SS Prinz Eugen divizije, ubili ga, te mu tijelo ubacili u kuću koju su, zajedno s nekoliko mještana uguranih u istu kuću zapalili.
Mučeništvo je frea Rafo trpio u svojem svećeništvu zbog kojega je umro, hrabro, na Kristovu putu, zaključio je fra Žarko Maretić.

Uvod u temu totalitarnih režima iznio je poznati šibenski odvjetnik Branimir Zmijanović, aktivni vjernik i član mješovitog katedralnog zbora Sv. Jakova.


„Vrlo je važno, osobito u javnom i profesionalnom povjesničarskom prostoru poticati stalna istraživanja povijesnih izvora i građe, ali prvenstveno se time baviti, profesionalno i u skladu s uzusima znanstveno istraživačkog rada, ispravno i kritički sagledavati promatrane fenomene i iznositi jasne i na dokazima utemeljene zaključke o zločinima, nasilju i nepravdama koji su naneseni svima tijekom vladavine odnosno terora koji su sijali totalitarni režimi, bez obzira o kojim režimima se radi.

Svjedočimo s koliko žara neki političari i javne osobe i dalje ustraju u tezama jugoslavenske i srpske historiografije braneći tako jasenovački mit, uvečavajući stvarne razmjere i narav određenih pojava iz tog vremena, pa smo tako čuli grozote o tome kako su partizani „slabo odradili posao `45.-te na Bleiburgu“ ili pak kako četničku kokardu nije moguće sankcionirati.

Suvremena hrvatska historiografija, odnosno, povjesnica, treba kritički, odstrašćeno, istraživati jednako, pojave iz vremena terora Kraljevine Jugoslavije, iz vremena NDH, te, iz vremena FNR i SFR Jugoslavije od svibnja 1945. do 1990. godine.

Za primijetiti je da je u odnosu na komunistički režim, još uvijek niska svijest o posljedicama i značajkama tog režima, veličaju se simboli i glavni protagonisti tog režima, nekritički se anticipiraju kao veliki državnici tog doba.
U svojoj suštini, razmatrajući pojam totalitarnih režima, a posebno ih sagledavajući u tzv. mikroprostora Hrvatske, može se kazati da su postojala tri temeljna totalitarna režima: onaj kraljevine Jugoslavije (u početku Kraljevina SHS), koja se spremno i bez milosti obračunavala s protivnicima režima: pokolj na Trgu bana Jelačića 5.prosinca 1918. godine -prosinačke žrtve, sibinjske žrtve, atentat na prvake HSS-a u beogradskoj skupštini 20-lipnj 1928., ubojstva HSS-ovaca u Primoštenu `38. i brojne druge žrtve državnog represivnog aparata (npr. ubojstvo pl. Suflaya i sumnjiva smrt Ive Pilara) kojeg su uglavnom činili Srbi i orjunaši.

Zatim, onaj NDH, koji, nastaje kao reakcija na jugoslavensko srpski monarhistički teror i u situaciji kada tadašnji prvak HSS-a Vlatko Maček odbija suradnju s Nacističkom Njemačkom, te isti režim organizira pod utjecajem fašističke Italije Ante Pavelić s organizacijom Ustaša – Hrvatska Revolucionarna Organizacija.

Konačno, tu je i za Hrvate i Katoličku crkvu najpogubniji komunistički režim kojim rukovodi KPJ i maršal Tito. Od nastanka partije pa do pada Berlinskog zida vlada željeznom rukom, bez milosti udarajući na sve protivnike režima, i to po definiciji narodnim(suradnici okupatora i domaćih izdajnika) i klasnim neprijateljima (buržoazija i kler).
Svi navedeni totalitarni režimi imaju određene sličnosti, i nepogrešivo im se na putu uvijek nalaze iste mete: slobodni, moralni, istinoljubivi, bogobojazni ljudi, pojedinci s istančanim osjećajem za pravdu koji se zalažu za vladavinu prava, sloboda misli i vjere.

Nije slučajno da su na udaru tih režima svećenici koji staju uz svoj narod, uz svoju pastvu. Poznato je da je blaženi Alojzije Stepinac bio proganjan i od režima NDH, da mu se otvoreno prijetilo pa čak i okružnicama Ustaške mladeži zbog njegovog zauzimanja za progonjene i potlačene, Srbe, Židove…

Blaženika je potom, što je dobro znano, progonio i komunistički režim, kroz montirano suđenje.
Totalitarni režimi uspostavljaju koheziju režima i građana indoktrinacijom i propagandom, pa se stvara privid apsolutne sljubljenosti režima i građana, no ta pojava je posljedica apsolutne vlasti nad masovnim medijima i nepostojanja unutarnjeg nadzora.

Svoje glavno uporište totalitarni režimi imaju u ideologiji i propagandi, kultu ličnosti, vanjskom i unutarnjem neprijatelju te konačno tijelima policijske države i teroru .
Neposredna refleksija Rezolucije o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2008. godine i Rezolucija o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe iz 2019., jest uvođenje lustracije kao pojma i mogućnosti implementacije u domicilno pravosuđe i zakonodavstvo, kojim postupkom, ova generacije imaju pravo i dužnost rasvijetliti mnoge događaje, a posljedično, sankcionirati upravo ideologiju, dok pravosuđe treba obaviti sve ostalo, a što odgovara ili ima obilježja zločina.

Hrvatska je još daleko od primjera drugih zemalja glede lustracije, npr. Poljske, i na tom putu ima još puno posla, i zapreka je svaka dosadašnja vlast, a prije svega na području općeg mentaliteta i svijesti o potrebi lustracije i borbe za pravedno društvo koje treba graditi na moralnosti, vjeri, istini, vladavini prava i slobodi javne riječi.“ – navodi Zmijanović.

Istaknuo je kako je potrebno detektirati ostatke minulih vremena i totalitarizma, osobito komunističkog, koje uslijed uvriježenih pravila ponašanja „daj manje – uzmi više“ „minimaliziraj osobnu odgovornost i maksimaliziraj mogućnost vlastitog isticanja“ „umanji vlastitu ovisnost o drugima i povećaj ovisnost dugih o sebi“ stvara društvo u kojem cvjetaju: licemjerje, nasilje, korupcija, loše upravljanje, neodgovornost, slab rad, varanje, grubost, lijenost i obmana, pojave od kojega pati i Hrvatsko društvo današnjice.Takvo društvo stvara pojedinca koji se ne ponaša kao individua nego kao član grupe; kolektivno mijenja individualno. Mnogi takvi, a radi se o većini, postaju dijelom sustava, svojevoljno se porobljavajui prihvaćaju vlastito ograničavanje sloboda, pa se sustav bazira na samokontroli unutar ćelija ili kolektiva. Tako progon protivnika sustava počinje iznutra, zahvaljujući mreži doušnika, prijavama članova kolektiva, pojedinaca, prvih susjeda, radnih kolega, „savjesnih“ građana itd.

Zaključno na tribini, završio je fra Ivan Bradarić, svi totalitarni režimi na prostorima naše Domovine bili su jednostranački sustavi, u kojima je postojala apsolutna kontrola partije na vlasti, gušio se svaki individualizam, istinoljubivost, nametao se „moral društva“ kojeg je interpretirao i definirao režim, a za istaknuti je da su svi totalitarni režimi imali potrebu razviti kult ličnosti, naglasivši da se ovdje, danas, spominje fra Rafo Kalinić, ali da su molitve upućene za tolike silne ubijene i stradale, bez obzira o kome se radi, a najčešće su to anonimni, nevini, stradali na pravi Boga.
Ljiljana Zmijanović

Nastavi pregledavati

Sisačko-moslavačka županija

Obilježba Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Published

on

Na Gradskoj tržnici Sisak danas je tradicionalno obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se 22. rujna, u znak sjećanja na ubojstvo triju žena koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskom sudu kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Hrvatski sabor 15. listopada 2004. godine donio je odluku da se u znak sjećanja na žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu, ali i sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote, 22. rujna u Hrvatskoj obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Osnovni cilj njegova obilježavanja je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne smije tolerirati.

Ovu javnu akciju svake godine obilježava Centar za Žene „Adela“ u suradnji s Policijskom postajom Sisak i Centrom za socijalnu skrb, dijeleći građanima promotivne letke i ostale materijale o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

Obilježavanje akcije svake godine podupire i Sisačko-moslavačka županija.

Sisačko – moslavačka županija tradicionalno se pridružuje i obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na sisačkoj tržnici gdje je ovaj put bila predsjednica Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županija Ivanka Roksandić.

„Svakodnevno se borimo kako bi našim sugrađanima ukazali da je nasilje najgori oblik stradavanja nekoga čovjeka. Svi trebamo promišljati i pokušati svesti to nasilje na nultu toleranciju. Nažalost, ne vjerujem da će se to dogoditi ubrzo, da naša zemlja postane zemlja nulte tolerancije jer nema zemlje u svijetu koja je nulte tolerancije, ali treba težiti tomu, težiti da što više smanjimo oblik bilo kakvog nasilja u društvu. Mislim da smo do sad ipak postigli puno. Svakodnevno, od vrtića, od obitelji do škola, već ukazujući na problem nasilja, možemo ga i spriječiti“.

Sa sisačke tržnice upućen je apel ljudima koji u svom okruženju svjedoče bilo kojem obliku nasilja, da ne okreću glavu, već da ga prijave policiji. „Nasilnici imaju svoje ime i prezime, treba ih razotkriti i prijaviti institucijama koje će odraditi svoj posao“, poručili su organizatori obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Sisku.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Putin želi snažniji WHO, predlaže konferenciju o cjepivu protiv koronavirusa

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak Općoj skupštini UN-a da treba osnažiti Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi koordinirala globalni odgovor na pandemiju koronavirusa i predložio je konferenciju na visokoj razini o suradnji u razvoju cjepiva.

“Predlažemo održavanje online konferencije na visokoj razini, koja bi bila uskoro, za zemlje zainteresirane za suradnju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa”, izjavio je Putin.

“Spremni smo podijeliti iskustvo i nastaviti surađivati sa svim državama i međunarodnim entitetima, uključujući u opskrbi drugih zemalja ruskim cjepivom koje se pokazalo pouzdano, sigurno i učinkovito”, rekao je.

Rusija je bila prva zemlja koja je dala regulatorno odobrenje za cjepivo protiv novog koronavirusa i to prije završetka ispitivanja, što je izazvalo zabrinutost među znanstvenicima i liječnicima u pogledu sigurnosti i učinkovitosti ruskog cjepiva.

Nekoliko zemalja razmatra usvajanje mjera koje bi ubrzale odobrenje cjepiva

Međutim, nekoliko zemalja sada razmatra usvajanje mjera koje bi ubrzale odobrenje cjepiva.

Putin je kritizirao SAD, rekavši da bi ukidanje “nelegitimnih sankcija” pomoglo svijetu da se oporavi od pandemije koronavirusa.

“Općenito, oslobađanje svjetske trgovine od barijera, zabrana, ograničenja i nelegitimnih sankcija puno bi pomoglo u revitalizaciji globalnog rasta i smanjenju nezaposlenosti.”

Putin je također predložio da vodeće svemirske sile potpišu obvezujući sporazum koji bi zabranio “postavljanje oružja, prijetnju ili uporabu sile protiv svemirskih objekata”.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Capak: Oko 400 tisuća ljudi u Hrvatskoj došlo u kontakt s koronavirusom

Published

on

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako vjeruje da je u Hrvatskoj 400 tisuća ljudi bilo u kontaktu s virusom, što još nije dovoljno za “imunitet krda” za koji bi se trebalo zaraziti daleko više ljudi.

“Ako uzmemo u obzir serološka testiranja koja smo napravili nakon prvog proljetnog vala, gdje smo pokazali da je broj onih koji su došli u kontakt sa virusom 25 do 30 puta veći od broja zaraženih, onda bi ta brojka sad bila negdje oko 370 do 450 tisuća, dakle oko 400.000 ljudi u Hrvatskoj je došlo u kontakt s virusom”, zaključio je Capak za Dnevnik Nove TV.

Dodao je kako će se ponavljati serološka testiranja, a da bi se u Hrvatskoj postigao efekt “imuniteta krda” moralo bi se zaraziti daleko više ljudi, oko 70 do 80 posto populacije, što je teško za očekivati u ovoj godini.

“Ako se intenzitet bolesti nastavi onako kakav je sada to bi bilo negdje u sredini sljedeće godine kad bi mogli očekivati da ta brojka prelazi 50 posto”, naglasio je Capak.

Komentirao je i stanje u školama, kazavši kako su se nadali da će se u školsku godinu ući s puno manjim brojkama oboljelih.

“Rekao bih da za sada sve to zapravo dobro ide. Imamo dosta oboljelih učenika, ima i nešto profesora koji su oboljeli i u samoizolaciji. Rekao bih da je situacija dobra i povoljna, i da ako uspijemo održati ovaj tempo nastave, i ako sve ostane ovako sve će biti u redu do kraja školske godine”, zaključio je Capak.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije