Nacionalnom sindikatu policije neprihvatljivo smanjenje prava zaposlenika

Nacionalni sindikat policije uputio je otvoreno pismo Vladi u kojem ističu kako je prijedlog o smanjenju prava i plaća zaposlenika MUP-a neprihvatljiv i ponižavajući te poručuju da, ustraje li Vlada na tome, neće birati dopuštena sredstva u cilju njihove zaštite.

U pismu podsjećaju i kako je Vlada Slovenije policajcima povećala plaću za vrijeme COVID 19 krize s 1400 na 2200 eura.

“Gospodine Plenkoviću kakvu Vi to poruku šaljete policijskim službenicima u RH? Vašim prijedlogom za smanjenjem prava želite reći da Hrvatski policajac manje vrijedi nego policajac u Sloveniji ili da smo lošije odrađivali svoj posao nego policajci u Sloveniji”, pitaju sindikalci.

Neprihvatljiv im je, kažu, Vladin prijedlog kojim umjesto nagrade želi kazniti policijske službenike “pa je stoga 6. svibnja započela pregovore s reprezentativnim sindikatima koji djeluju u MUP-u RH o sklapanju dodatka II. Sporazumu o visini dodatka i dinamici isplate dodatka u osnovnoj plaći za policijske službenike”.

Nacionalni sindikat policije MUP-a poručuje kako nisu reprezentativan sindikat, ali smatraju da treba čuti i njihov stav jer zastupaju interese oko 4.000 članova i zaposlenika MUP-a koji, ističu, ne smiju biti uskraćeni za materijalna prava koja im pripadaju, a koja su im zajamčena i potpisanim Kolektivnim ugovorom.

U pismu podsjećaju da su zaposlenici MUP-a zadnjih nekoliko godina uslijed raznih kriza podnijeli najveći dio tereta te su zbog toga njihova prava umanjivana protivno njihovoj volji, a isitču i kako je velik broj njih koji su bili na prvoj crti borbe protiv koronavirusa i obolio od te bolesti. 

Vijeme je da kažemo dosta

“Vrijeme je da kažemo dosta! Kada govorite o smanjenu materijalnih prava, predlažemo da prvo krenete od raznih „stranačkih vojnika“ koje ste Vi i Vama  prethodni,  godinama postavljali na plaću u razna ministarstva, državne agencije, razne nevladine udruge koje se financiraju iz državnog proračuna, općinama, županijama, raznim javnim poduzećima koje godinama stvaraju gubitke na teret poreznih obveznika”, ističu u pismo.

Poručuju i kako se svaka ozbiljna država rješava gubitnika, a poštuje i vrednuje svoju policiju. 

“Shvatite ozbiljno našu poruku i dajte si truda da ponovno razmotrite naše primjedbe i prijedloge. U protivnom, ukoliko ustrajete na smanjenju prava zaposlenima u MUP-u,  Nacionalni sindikat policije neće birati dopuštena sredstva u cilju zaštite interesa i materijalnih prava zaposlenika MUP-a te ovaj put to zasigurno neće ostati samo slovo na papiru. Već smo razradili moguće mjere i radnje koje ćemo u skladu sa zakonskim pravima i u dogovoru sa zaposlenicima poduzimati u cilju zaštite materijalnih prava. One svakako neće biti popularne, a samim mjerama i radnjama vjerujte nam nastat će ozbiljne posljedice u dijelu posla kojeg svakodnevno obavljamo”, zaključuje se u pismu Vladi koje potpisuje predsjednik Nikola Kajkić.