Nacionalno vijeće HDZ-a raspravljat će o Istanbulskoj konvenciji

Dr. Miro Kovač/Izvor: Nacionalno

Večeras će se sastati Nacionalno vijeće HDZ-a. U javnosti se špekulira kako će biti riječi o ratifikaciji Istambulske konvencije a prema nekima na dnevnom redu bit će i teme vezane za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Koliko su blizu ovakva nagađana u Studiju 4 govorio je saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač.

“Na Nacionalnom vijeću večeras razgovarat ćemo o tekućim političkim pitanjima u RH. Bit će riječi i o ‘famoznoj’ Istanbulskoj konvenciji, mi smo demokratska stranka”, potvrdio je Miro Kovač. Dodao je kako je oporba iskoristila instrumente da nametne ratifikaciju te konvencije. Podsjetio je kako SDP, dok je bio vladajuća stranka, to nije htio učiniti – kalkulirao je jer nije htio izgubiti neke birače. Kazao je kako dosta ljudi koji smatraju da se prihvaćanjem ovakve konvencije promiče rodna ideologija – u HDZ-u će o tome razgovarati i suglasiti se oko modela.

Pojasnio je kako postoje tzv. Poljski model prema kojemu bi se konvencija ratificirala i primjenjivala samo ako je u skladu s Ustavom, a u Ustavu RH nema rodne ideologije. U tzv. Britanskom modelu najprije se usvaja Zakon o obiteljskom nasilju koji pokriva i odredbe Istanbulske konvencije – tek onda konvencija. Što se tiče Hrvatske – mi smo kroz zakone više-manje usvojili sve odredbe protiv nasilja nad ženama u zakonima i pitanje je samo rodne ideologije, o čemu ćemo razgovarati”, kazao je Kovač. Osobno smatra da je najvažnije da imamo visoke standarde kad je riječ o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Kovač je u emisiji govorio i o političkoj situaciji u Njemačkoj, velikoj koaliciji i politici čvrste ruke u vraćanju imigranata s kriminalnom prošlošću.