Nacionalni dan hitne medicinske službe u znaku prosvjeda

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Gotovo 4.000 djelatnika hitne medicinske službe 30. travnja obilježava Nacionalni dan hitne medicinske službe, čiji djelatnici svakodnevno skrbe o građanima u trenucima kada im je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

Velik broj njih okupio se u Šibeniku 25. travnja na središnjem obilježavanju Nacionalnog dana HMS-a, a i tom su prigodom upozorili da ukidanje benificiranog radnog staža za njihovu profesiju ugrožava i same eacijente. Prosvjed Hrvatskog sindikata hitne medicine (udružen u NHS) održat će se na Trgu sv. Marka s početkom u 12 sati vezano uz reformu mirovinskog sustava i uz beneficirani radni staž.

Nažalost, na ovaj se dna umjesto o požrtvovnosti ovih ljudi, koji spašavaju živote, govori o problemima u radu. Predsjednik podružnice Nezavisnog sindikata medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu riječkog KBC-a Ševko Frkatović za Dobro jutro, Hrvatska je naglasio kako ostalim interventnim službma – policiji i vatrogascima, benificirani staž nije ukinut. To je posao na otvorenom, u najtežim mogućim uvjetima i vrlo stresan, pa smatra kako ga djelatnici hitne pomoći ne bi trebali raditi iznad 60-ete godine života. Žele jednaka prava kao kolege u zapadnim zemljama, dodao je.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu tijekom 2017. godine izvanbolnički HMS imao je ukupno 800 tisuća intervencija, dok je bolnički HMS zbrinuo 600 tisuća pacijenata. Ovi podaci ukazuju na veliku odgovornost djelatnika HMS-a koji su, stoga, obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a u Krešimirovom gradu započeli edukacijskim programima kojima su građane informirali o djelokrugu rada HMS-a te ih upoznali s jednostavnim vještinama pružanja pomoći kojima mogu „kupiti vrijeme“ ozlijeđenoj ili oboljeloj osobi do dolaska tima HMS-a i tako doprinijeti njenom boljem zdravstvenom ishodu.

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a čime se Hrvatska pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnostima i specifičnostima ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti. Središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održalo se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.