Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Taj dan obilježava se u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. “Nažalost, vijesti iz crnih kronika u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava. Odgoj za nenasilje, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja.

Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

O današnjem Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama govorilo se i u saborskim stankama. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno 300 žena, brojke su uznemiravajuće, upozoreno je i zahtijevaju hitnu akciju. SDP je u sabor uputio prijedlog ratifikacije Istambulske konvencije, ali on do danas niuje došao na dnevni red, upozorio je Joško Klisović. HNS-ovka Marija Puh također je tražila potpisivanje Istambulske konvencije, a Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HDZ-a usprotivila se ideologizaciji pitanja nasilja.

Kakva je danas situacija u Hrvatskoj kada je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama u našoj radijskoj emisiji Poligraf komentirala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. “Imamo lepezu propisa, ali zapinjemo u primjeni, osviještenosti i senzibilizaciji stručnih osoba koje dolaze na teren. Ne postoji distinkcija između primarnog počinitelja i žrtve, kazala je.