Načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut zadovoljan stanjem sigurnosti

Luka Pešut, načelnik PU Sisačko moslavačke

Stanje sigurnosti na području Sisačko-moslavačke županije, koja je jedna od najprostranijih i s više od 200 kilometara državne granice s BiH, može se ocijeniti dobrim, rekao je na konferenciji za novinare novoimenovani načelnik Policijske uprave (PU) sisačko-moslavačke Luka Pešut, nakon što je proveo četiri mjeseca na toj funkciji.

Međutim, boljom tehničkom opremljenošću i racionalnijim angažiranjem svih policijskih službenika raspoređenih u upravi i 11 policijskih postaja, kako je dodao, očekuju se još bolji rezultati. Spomenuo je kako u tim nastojanjima PU ima punu potporu Ravnateljstva policije i Ministarstva unutarnjih poslova. Kao jedan od prioritetnih zadataka spomenuo je zaustavljanje šverca preko granice.

Kao primjer dobrog rada, načelnik Pešut je spomenuo rezltate akcije “Mir i dobro”, koja je protekla bez većih incidenata, uz tek pet prekršajnih prijava zbog nezakonitog posjedovanja streljiva i oružja te tri prijavljene maloljetne osobe zbog nezakonite upotrebe pirotehničkih sredstava. Unatoč pojačanog prometa, na granici, preko koje je prešlo 186.847 osoba i 83.835 vozila, nije bilo dužeg čekanja. Zbog negativnog trenda prometnih nesreća u prošloj godini, koje bilježe porast od 3,6 posto, u tijeku je pojačan nadzor prometa.

Pešut je dodao da je nužan savjesni i stručan rad svih djelatnika, a protiv nesavjesnih se poduzimaju disciplinske mjere. Naveo je najnoviji slučaj privremenog udaljavanja iz službe djelatnika, koji je osumnjičen za primanje mita.

Njega se sumnjiči da je u Glini, 22. i 23. prosinca prošle godine od 65-godišnjeg muškarca tražio novac da ga ne procesuira za kazneno djelo ili prekršaj pa mu je oštećeni dao 500 kuna. Protiv policijskog službenika je zbog sumnje u težu povredu službene dužnosti Uredu za suzbijanje korupcije i organizirabnog kriminaliteta podnesena kaznena prijava, pa je do okončanja disciplinsmog postupka udaljen s dužnosti.

Jedan od prioriteta policije je i nastavak istražnjih radnji na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina o čemu je govorio, prije mjesec dana imenovini, voditelj Službe kriminalističke policije Igor Pasanec. Uspješnim je ocijenio završetak istražnih radnji za ratni zločin neselektivnog granatiranja Siska za Domovinskog rata, za koji je osumnjičeno šest odgovornih osoba.

Iako je zbog proteka vremena te nedostatka svjedoka i dokaza, rad na otkrivanju ratnih zločina otežan, Pasanec je najavio još intenzivniji rad na tom, kao i području organiziranog kriminaliteta.