Načelnici i gradonačelnici zadovoljni novim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu

Hrvatskom saboru je održana 59. Sjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora na temu “Provedba programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države”. U ime Ministarstva poljoprivrede državni tajnik Tugomir Majdak izvjestio je o stanju provedbe novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Pritom je informirao nazočne predstavnike općina i gradova, predstavnike HPK, HGK i ostale poljoprivrednike kako je resorno ministarstvo do sada izdalo 79 suglasnosti na Programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem koji obuhvaćaju oko 65.000 ha državnog zemljišta. Ostali programi trenutno su u fazi dopune od strane JLS-a ili županija te se očekuje njihova dostava ministarstvu u dogledno vrijeme. Na istekle dosadašnje ugovore korisnika izdaju se ugovori na privremeno korištenje u razdoblju do dvije godine ili do raspisivanja natječaja.

Pojedine općine i gradovi već pripremaju i dokumentaciju za prve natječaje koji se očekuju u prvoj polovici 2019. Svi pravilnici potrebni za provedbu natječaja su objavljeni, preostali se dovršavaju, a za prvi kvartal je planirano i donošenje Pravilnika o revalorizaciji cijena zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta kojim se po prvi put planira usklađivanje cijena zakupa i koncesija po dosadašnjim ugovorima, te ubuduće. Načelnici općina su podržali donošenje Zakona te naglasili kako su zadovoljni dinamikom donošenja Programa kod onih općina i gradova koji su zadatak shvatili odgovorno i u cilju pomoći svojim poljoprivrednicima, ali su pozvali i one čelnike JLS-ova koji kasne s provedbom da budu odgovorniji.

Damir Dekanić, načelnik Općine Andrijaševci naglasio je kako je njegova općina dobila suglasnost na Program i kako je zadovoljan što JLS-i ponovo raspolažu ovim vrijednim poljoprivrednim resursom te istaknuo u kojem obimu poljoprivredna djelatnost osigurava zaposlenost na području njegove općine. Nebojša Andrić, načelnik Općine Vojnić također je pozdravio donošenje Zakona te istaknuo da na području njegove općine niti jedan dosadašnji zakon nije riješio raspolaganje preko 5.000 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. Izvjestio je da je Općina Vojnić dobila suglasnost ministarstva na Program raspolaganja te priprema prve natječaje za lokalne OPG-ove i ostale poljoprivrednike. Na sjednici je od strane Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Državnog odvjetništva pojašnjeno i postupanje predstavnika općina i gradova vezano za anekse postojećih ugovora sukladno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu te sudske odluke kojom je potvrđena nagodba vjerovnika u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom. O ovoj problematici raspravljali su načelnici općina Andrijaševci, Jagodnjak, Jarmina, Nijemci i Popovača te Grada Jastrebarsko istaknuvši razvojne planove svojih lokalnih sredina u dijelu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, ali i pozdravili donošenje Pravilnika o revalorizaciji cijena zakupa.