Na Županijskom sudu suđenje Sanaderu, svjedoči Polančec

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina-MOL nastavlja se u Sanaderovu odsustvu jer je ustrajao na operaciji koljena unatoč mišljenju sudskog vještaka koji je zaključio da se taj operativni zahvat mogao odgoditi.

Sutkinja je u utorak odbila prijedlog obrane Ive Sanadera da se ispita još jedan sudski medicinski vještak nakon što je ona prošloga puta odlučila da će se rasprave održavati bez prisustva Ive Sanadera koji je operirao koljeno.  Sutkinja smatra da je taj prijedlog odugovlačeći jer je sudski vještak već utvrdio da operacija koljena nije hitna, i da je mogla čekati 6 mjeseci. Obrana ima pravo žalbe na ovo.

Suđenje će se tako nastaviti ispitivanjem bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, no Sanader neće pratiti njihov iskaz ni postavljati pitanja.

Podsjetimo, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić odluku o održavanju rasprava u Sanaderovom odsustvu donijela je nakon ispitivanja medicinskog vještaka, uz protivljenje obrane koja je najavila da će tražiti novo vještačenje.

Sanader, koji u remetinečkom zatvoru izdržava kaznu zbog primanja ‘provizije’ u slučaju Planinska, prošlog je tjedna zbog upalnih procesa hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti, a zatvor je sud izvijestio i da ga u KBC-u Zagreb očekuje operacija koljena.

Sutkinja je kazala da su, nakon nalaza vještaka, Sanadera obavijestili da operacija nije hitna no on je ustrajao na zahvatu nakon kojega su potrebna tri mjeseca rehabilitacije.

Kako su rasprave u aferi Ina-MOL već zakazane do kraja godine sutkinja je u četvrtak odlučila da će se rasprave održati bez Sanadera, uz objašnjenje da se sam doveo u tu situaciju.

Uskok Sanadera u ovom slučaju tereti za primanje mita od čelnika mađarskog MOL-a, hrvatskom pravosuđu nedostupnog Zsolta Hernadija.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen, a pravomoćnu presudu je ukinuo Ustavni sud.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.