Povezite se

EU

Na ulicama Madrida ovce zamijenile automobile

Objavljeno

-

EPA/Santi Donaire

Ovce su u nedjelju zamijenile automobile na ulicama Madrida, dok su pastiri ‘upravljali’ svojim stadima kroz središte španjolskoga glavnog grada, prateći na taj način drevne migracijske putove stoke.

Događaj koji se od 1994. godine održava jedanput godišnje pastirima omogućuje korištenje tradicionalnih ruta za migraciju stoke iz sjevernih dijelova Španjolske prema južnim pašnjacima što ih koriste za zimsku ispašu.

Prije nekoliko stoljeća ruta je prolazila kroz nerazvijena sela, no danas ona ide središtem Madrida i prolazi nekima od njegovih najpoznatijih ulica.

U skladu sa sporazumom iz 1418. godine, pastiri su plaćali simboličan iznos od 50 srednjovjekovnih novčića za prolazak oko 1000 ovaca preko trga Sol i ulicom Gran via. 

Stado je u nedjelju činilo 2000 merino ovaca i stotinu koza.

(Hina)

EU

Berlin dobiva arapsku radiostanicu

Published

on

Dodao

Arapi koji žive i rade u njemačkoj prijestolnici uskoro će imati radiostanicu na svom jeziku. 

Veći dio programa Radio Arabice bit će na arapskom jeziku, a bavit će se kulturom, vijestima, zabavnim programom, sportom i svakodnevnim životom u Berlinu, objavio je u četvrtak MABB, medijsko vijeće za regije Berlin i Brandenburg.

Stanica će emitirati i arapsku narodnu, popularnu i modernu glazbu. 

“Uz francusku, rusku, tursku, britansku i američku stanicu, sada će postojati i ona za Arape”, rekao je čelnik MABB-a Hansjuergen Rosenbauer. 

Još uvijek se ne zna kad će nova postaja krenuti s emitiranjem. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

EU

Ruža Tomašić pisala Macronu: Traži pomoć u pronalaženju tijela Jean Michela Nicoliera

Published

on

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u utorak, 12. studenoga, uputila je pismo zastupnicima u Europskom parlamentu iz redova stranke La République en Marche predsjednika Emmanuela Macrona.

Tomašić je u pismu obavijestila o hrvatskom branitelju s francuskim državljanstvom koji je nakon pada Vukovara zarobljen u vukovarskoj bolnici te mučen i pogubljen na Ovčari zajedno s 270 drugih zarobljenika, nakon čega mu se gubi svaki trag. 

Hrvatska zastupnica navela je u pismu kako vlasti Srbije, predvođene predsjednikom Aleksandrom Vučićem, iako imaju informaciju o tome gdje se nalaze ostale žrtve,  gotovo tri desetljeća nakon završetka rata odbijaju dostaviti te informacije hrvatskim vlastima. 

Ruža Tomašić zatražila je intervenciju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kao posljednju nadu za obitelji žrtava. 

Ucitavanje vijesti

EU

Pao snijeg u Austriji, gotovo deset tisuća domova bez struje

Published

on

Dodao

Prvi veći snijeg pao je u austrijskim Alpama i uzrokovao u srijedu nestanak električne energije u 9.800 domova. 

Snijeg je padao s drveća na električne vodove u saveznim državama Tirolu, Salzburgu, Štajerskoj i Koruškoj. 

Nekoliko cesta i željezničkih pravaca je zatvoreno jer su blokirani srušenim drvećem ili postoji rizik od lavina. 

Početak zime oslobodio je nastave učenike jedanaest škola u Koruškoj. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije