Na ulicama Barcelone 450 tisuća prosvjednika protiv mjera Madrida

EPA/QUIQUE GARCIA

Oko 450.000 stanovnika izašlo je u subotu na ulice Barcelone protiv izvanrednih mjera kojima španjolska vlada namjerava zaustaviti ocjepljenje Katalonije i prekinuti krizu nastalu nakon referenduma o nezavosnosti prije tri tjedna.

Španjolska vlada je u subotu poslala u parlament prijedlog mjera koje uključuju micanje katalonskih dužnosnika čije bi poslove preuzela španjolska ministarstva do raspisivanja izvanrednih izbora u roku od šest mjeseci.
“Sloboda”, pisalo je na transparentima koje su zrak podigle tisuće građana koračajući centrom glavnog grada Katalonije.
Povorci, nad kojom su vijorile katalonske zastave, pridružio se predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont čije bi micanje s funkcije trebao idući petak potvrditi španjolski parlament.
Njegovo obraćanje očekuje se tijekom večeri, a predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadel nazvala je vladine mjere “državnim udarom” i “napadom na demokraciju”.

 

“Mariano Rajoy (španjolski premijer) je najavio državni udar s ciljem da ukloni demokratski izabranu vlast”, rekla je Forcadel u televizijskom obraćanju.
Zagovornici nezavisnosti imaju većinu zastupnika u katalonskom parlamentu nakon izbora 2015. godine.
Uvođenjem mjera iz Madrida katalonski parlament ne bi tijekom šest mjeseci, do raspisivanja novih izbora, mogao donijeti niti jednu odluku suprotnu tim mjereama a Forcadel ne bi smjela predložiti niti jednog kandidata za predsjednika katalonske vlade.
“Ovo je autoritarni udarac u zemlji koja se nalazi u Europskoj uniji”, istaknula je Forcadel. Tvrdi da je katalonska vlada ponudila Rajoyu dijalog kojeg je on odbio.
Rajoy je ranije u subotu rekao da to nije bio dijalog. “Nametali su nam da prihvatimo nešto što nismo htjeli i nismo mogli prihvatiti”, rekao je premijer referirajući se na referendum održan 1. listopada.
Održavanje referenduma zabranio je španjolski Ustavni sud no 2,3 milijuna od 5,3 milijuna stanovnika s pravom glasa izašlo je na biračka mjesta. Njih 90 posto se izjasnilo za uspostavu samostalne republike Katalonije. Izlaznost od 43 posto jednaka je izlaznosti na referendum u Hrvatskoj 2012. za ulazak u EU godinu dana kasnije.
“Ovim udarcem je završena demokracija u Španjolskoj”, istaknula je Marcel Mauri, glasnogovornica organizacije Ominium Cultural koja se zalaže za odcjepljenje. “Mi smo miran narod. S represijom i nasiljem se ništa ne može postići…Živjela republika i sloboda!”.
Na čelu povorke razvučen je transparent kojim prosvjednici traže puštanje iz pritvora u Madridu dvojice vođa organizacija Omnium i Katalonske narodne skupštine. Jordi Sánchez i Jordi Cuixart optuženi su za organiziranje građana tijekom referenduma kada su tisuće ljudi mirno tijelima blokirale ulaze na birališta s kojih je policija odnosila glasačke kutije. Španjolska policija ostavila je iza sebe stotine ozlijeđenih nakon što je katalonska policija odbila intervenirati.
“Sloboda političkim zatvorenicima”, vikali su prosvjednici. Španjolski ministar unutarnjih poslova Rafael Catalá rekao je prošli tjedan da oni nisu politički zatvorenici već osobe koje su sprečavale policiju u provođenju zakona.
“Ulice će zauvijek ostati naše!”, vikale su tisuće iz centra Barcelone nakon što je Madrid odlučio preuzeti kontrolu nad upravljanjem institucijama u Kataloniji, jednoj od 17 autonomnih pokrajina.
Hina