Na svečanoj akademiji “Paukova” u Splitu potpora ministru Krstičeviću

Na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 28. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade, “Paukova”, u subotu navečer izražena je potpora potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je nedavno u Srbiji proglašen nepoželjnim.

“Ministre, znajte da imate potporu Hrvatske vojske u ovoj situaciji kada vas proglašavaju nepoželjnom osobom”, rekao je načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH general Mirko Šundov obraćajući se ministru Krstičeviću koji je također nazočio svečanoj akademiji u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

Potporu ministru Krstičeviću, koji je bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, uputio je i predsjednik udruge veterana te brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

“Ministre i zapovjedniče imate našu punu potporu, i samo nastavite kao i do sada” rekao je Vurilj.

Krstičević: Hrvatska vojska je uz svoj narod i hrvatski narod voli svoju vojsku

Ministar Krstičević istaknuo je pak da je obilježavanje 28. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade kada se na rivi okupilo mnoštvo građana razgledajući opremu i naoružanje Hrvatske vojske pokazalo da je Hrvatska vojska uz svoj narod i da hrvatski narod voli svoju vojsku.

Naglasio je kako mu je posebice drago što je na današnjoj svečanosti obilježavanja 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade ponovno vraćen ceremonija dodjele crvenih beretki ispred kapele Sv. Križa u Dračevcu gdje su ispisana imena poginulih pripadnika 4. gardijske brigade u domovinskom ratu, Paukova, te se nada kako će ta ceremonija ubuduće ostati trajna.

“Naša je želja da Hrvatska vojska bude prožeta imenima i simbolima iz Domovinskog rata pa smo danas Domu Hrvatske vojske u Lori dali ime po generalu Ivi Jeliću, a ove godine ćemo dodijeliti priznanje za najuspješnijeg vojnika Hrvatske vojske, a ta će nagrada nositi ime po junaku Domovinskog rata Davoru Joviću”, rekao je Krstičević.

Naglasio je kako je Domovinski rat temelj hrvatske države te da se nikada ne smije zaboraviti kako je Franjo Tuđman otac moderne hrvatske države.

General Mirko Šundov, koji je također bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, istaknuo je kako je ta brigada svojim neustrašivim akcijama rekle agresoru “Ne!”

“Mi iz 4. gardijske brigade nismo znali za uzmak i bili smo spremni dati sve za Domovinu”, naglasio je general Šundov.

Po njegovim riječima u hrvatskim školama mladi naraštaji moraju učiti o herojstvu hrvatskih branitelja.

“Pauci” su za Split kao sv. Duje, Marjan i Hajduk

Ministar branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je ponosan zbog procesa izgradnje modernih oružanih snaga RH, ali je i upozorio kako je dugo vremena bilo zanemarivano rješavanje poteškoća s kojim se suočavaju hrvatski branitelji što, po njegovim riječima, sadašnja Vlada, na čelu s premijerom Andreom Plenkovićem, ispravlja.

“Prošle godine je umrlo branitelja jednako koliko ih je poginulo 1991. kad je Hrvatska bila izvrgnuta agresiji”, rekao je Medved.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo kako je 4. gardijska brigada simbol Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a sličnog je mišljenja i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je rekao da je ta brigada jedan od identiteta Splita kao što su to Sv. Duje, Marjan i Hajduk.