Na susretu Plenković – Orban glavna tema slučaj INA-MOL

Hrt

Premijer Plenković sastat će se danas u Budimpešti s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Hrvatski premijer ondje je već drugi dan, a jučer je sudjelovao na 6. sastanku šefova vlada i država središnje i istočne Europe i Kine.

Odnosi Hrvatske i Mađarske već su godinama opterećeni slučajem Ina-MOL jer je MOL dobio upravljačka prava nad hrvatskom strateškom energetskom kompanijom iako nema 51 posto dionica INA-e. Gordijski čvor zapetljao se prije gotovo 15 godina.

Priča počinje još 2003., kada država MOL-u prodaje 25 posto plus jednu dionicu. Korak po korak, u godinama koje slijede, hrvatsko je vlasništvo nad Inom postajalo sve manje. Optužen je bivši premijer, kupovale se i prodavale dionice, a onda je slučaj završio na međunarodnim arbitražama.

Nakon što je UN-ov sud u Ženevi presudio u korist Mađara, premijer Plenković je objavio: “Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo Republike Hrvatske.” No, nakon gotovo godinu dana, rješenja još nema.

Priča o otkupu MOL-ova udjela u Ini opet je došla u prvi plan kada su interes pokazali Rusi. “Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, postrojenja kompanije bit će modernizirana i moći će proizvoditi naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti”, rekao je glavni izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin.

No, u igru oko Ine navodno su se upleli i Amerikanci kada je američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes izjavila kako “postoji načelni interes jedne zapadne tvrtke za MOL-ove dionice Ine”.

Na koju tvrtku je veleposlanica mislila premijer nije otkrio. Rekao je da će iduće korake – kupnju dionica ili pronalazak strateškog partnera, donijeti u dogovoru s međunarodnim konzultantom. MOL je svoj udio spreman prodati, no tko god ga odluči kupiti, bila to Vlada ili strateški partner, potrošit će milijarde kuna.