Na summitu Arapske lige Saudijska Arabija kritizirala Iran, ne spominje napade na Siriju

Hina

Saudijski kralj Salman otvorio je u nedjelju u Saudijskoj Arabiji summit Arapske lige osudom starog neprijatelja, Irana, ne spomenuvši pritom napade projektilima Zapada na sirijske mete zbog navodnog kemijskog napada prije tjedan dana.

Regionalne supersile Saudijska Arabija i Iran bore se već desetljećima za dominaciju u regiji putem posredničkih ratova u nekoliko zemalja, uključujući Jemen i Siriju.

“Ponovno snažno osuđujemo teroristička djela Irana u arapskoj regiji i odbacujemo otvoreno miješanje u unutarnja pitanja arapskih zemalja”, rekao je kralj Salman, ne ulazeći u pojedinosti.

Iran odbacuje te optužbe.

Kralj Salman nije spomenuo subotnje napade SAD-a, Britanije i Francuske projektilima na tri lokaliteta u Siriji povezana s programom kemijskog oružja. Sirijska vlada niječe da koristi ili posjeduje kemijsko oružje i napade smatra činom agresije.

Saudijska Arabija i njezini saveznici izrazili su u subotu potporu tim napadima, dok su ih Irak i Libanon osudili. Druge zemlje poput Jordana i Kuvajta nisu zauzele stajalište i umjesto toga pozvale su na političko rješenje rata u Siriji u kojem je u sedam godina poginulo najmanje pola milijuna ljudi.

Sirijski režim uspio je uz pomoć Rusije poraziti pobunjenike koji su ga željeli srušiti.

Saudijska Arabija, koja preuzima rotirajuće predsjedanje summitom Arapske lige od Jordana, objavila je da će se aktualni skup zvati “Summit al-Qudsa (Jeruzalema)”, s obzirom na to da je američki predsjednik Donald Trump odlučio prošle godine priznati Jeruzalem za glavni grad Izraela.

Kralj Salman rekao je da Saudijska Arabija donira 200 milijuna dolara pomoći Palestincima, uključujući 50 milijuna za UN-ovu agenciju za pružanje humanitarne pomoći.

Katar na summit nije poslao visokog dužnosnika jer još nije riješio 10-mjesečni spor sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahrainom i Egiptom.

Četiri zemlje prekinule su diplomatske i prometne veze s Dohom u lipnju 2017., optužujući je za podržavanje terorizma. Od nje traže da zatvori televizijsku postaju Al Jazeeru i reducira odnose s Iranom. Ta kriza neće biti tema summita.

Katarsko izaslanstvo na summitu predvodi katarski stalni predstavnik pri Arapskoj ligi. Većinu drugih zemalja, njih 22, predstavljaju šefovi država ili vlada. (Hina)