Na streljani kod Vrbovca započelo testiranje HS-ove jurišne puške

MUP RH

Testiranje ove puške omogućio je Sporazum o poslovnoj suradnji koji su krajem prošlog mjeseca u MUP-u potpisali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor karlovačke tvrtke HS produkt Željko Pavlin.

Pripadnici Zapovjedništva interventne policije, Zapovjedništva specijalne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i Uprave za razvoj, opremanje i potporu danas su na streljani kod Vrbovca obavili prvo testiranje 20 HS-ovih jurišnih puški VHS-2 kalibra 5.56 x 45 mm.

Testiranje su proveli instruktori navedenih organizacijskih jedinica, a prema današnjem programu isprobali su tehnike preciznog gađanja u pojedinačnom režimu paljbe te dugog i kratkog rafala.

Nositelj današnjeg gađanja je Zapovjedništvo interventne policije, a sljedeća tri dana, do 27. listopada policijski službenici će testirati pušku prema vlastitim programima.

Prije samom gađanja, predstavnici tvrtke HS produkt održali su predavanje o karakteristikama i tehničkim specifikacijama ove suvremene puške. Ono po čemu se ova puška, izrađena prema NATO standardima, razlikuje od ostalih je da je prilagođena dešnjacima i ljevacima. Inovacija je i optički ciljnik CT-1.5x koji je razvijen sa Institutom Ruđer Bošković, a ima i spremnik za 30 metaka izrađen od prozirnog polimera.

Testiranje ove puške omogućio je Sporazum o poslovnoj suradnji koji su krajem prošlog mjeseca u MUP-u potpisali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor karlovačke tvrtke HS produkt Željko Pavlin.

Sporazumom je regulirana suradnja na testiranju i ispitivanju naoružanja i policijske opreme, a težište je upravo na testiranju i prezentaciji ove jurišne puške VHS-2. Uskoro će u MUP stići sto pušaka koje će se testirati u jedinicama specijalne, interventne i temeljne policije u četiri najveće policijske uprave u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Testiranje će trajati 60 dana, a nakon toga prikupit će se sva mišljenja i prijedlozi za eventualno poboljšanje nakon čega se očekuje isporuka tisuću pušaka sa predloženim doradama.

Testiranje puške u realnim uvjetima rada specijalne, interventne i temeljne policije svakako će pomoći u daljnjem razvoju i prilagodbi puške potrebama policije čime će ovakva puška dobiti i dodatnu kvalitetu i referencu za buduće natječaje u policijskim snagama drugih država.

Sredstva za ovaj projekt prikupljaju se prodajom starog oružja MUP-a čime Ministarstvo pokreće proces zamjene starog i dotrajalog oružja sa najsuvremenijim oružjem današnjice hrvatskog porijekla. Trenutno pištolje HS na zaduženju ima više od devet tisuća policijskih službenika.