Na što trošimo europski novac za razvoj i istraživanje

Inovativna vrata i prozori, klima uređaj za slučaj nuklearne katastrofe, super tableta obrok za preživljavanje, sokovi s manje šećera, kiflica od mikroalgi i uređaj za prisluškivanje, neki su od projekata financiranih europskim novcem za razvoj i istraživanje, piše u nedjelju Jutarnji list.

Ukupno dvjesto projekata dobili su višemilijunsko financiranje iz fondova EU, odnosno programa za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI), koji se pod paskom Ministarstva gospodarstva provodio od 2016. do 2020.

Očekivano, milijuni kuna za inovacije dodijeljeni su brojnim domaćim tehnološkim tvrtkama, uključujući Rimac Automobile, Končar i Gideon brothers. No “besplatni” milijuni ohrabrili su i neke domaće tvrtke na prilično osebujne i maštovite projekte, za koje su, bez obzira na njihov znanstveno-fantastični karakter, dobile izdašne potpore.

Pritom, ne iznenađuje da su te tvrtke, koje stoje iza nekih kreativnijih projekata, povezane s politikom.

Recimo, tvrtka Pastor, povezana s HDZ-ovcem Ivanom Domagojem Miloševićem, dobila je 10,4 milijuna kuna za razvijanje “robota vatrogasca”. Tvrtka Pana Stolarija iz Čakovca, u vlasništvu istaknute HDZ-ovke Nikoline Babić, koja je kratko bila zastupnica u Saboru u prijašnjem mandatu HDZ-a, a sada je na čelu Hrvatskog teniskog saveza, dobila je pet milijuna kuna za “razvoj inovativnog drvenog prozora od bukve i jasena”.

Tvrtka Šela proizvodnja, vlasnika Željka Šelendića, dobrog prijatelja pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, koji je lani Bandićevoj supruzi prodao stan u centru Zagreba ispod cijene, dobila je 13,6 milijuna kuna za rad na “klima uređaju za slučaj nuklearne katastrofe”, a vinkovačka Spačva, koju posljednjih godina restrukturira bivši HDZ-ov ministar financija, a sada menadžer Borislav Škegro, dobila je čak 20 milijuna kuna za, kako u dokumentaciji stoji, “razvoj inovativnih masivnih vrata od slavonske hrastovine”.

Također, dežurni dobitnik europskih sredstava, požeška građevinska tvrtka Presofl ex gradnja dobila je 8,5 milijuna kuna za “3D printer betona”. Osnivač te tvrtke, jedan od moćnijih poduzetnika Požeško-slavonske županije Josip Galić, dugogodišnji poslovni suradnik i prijatelj HDZ-ova bivšeg zastupnika Franje Lucića.

Kako bi provjerili u kojoj su fazi te inovacije i može li se koji od proizvoda već naći na tržištu, Jutarnji list je kontaktirao navedene tvrtke s nekoliko jednostavnih pitanja – je li projekt dovršen, koliko su inovativnih proizvoda dosad prodali i mogu li vidjeti i fotografirati njihovu inovaciju, prototip, uređaj. Odgovori su uglavnom bili kako to nije moguće jer su “još uvijek u fazi razvoja” ili se “sve odužilo zbog korone” ili je “teško bilo doći do nekih komponenti” ili, pak, “samo što nisu ušli u detaljnu razradu prototipa”, donosi Jutarnji list.