Na skupu Hrvatskog generalskog zbora istaknuto Tuđmanovo državništvo i vizionarstvo

U povodu 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u četvrtak je Hrvatski generalski zbor (HGZ) organizirao skup s kojega je poručeno da je uz njegovo državništvo i viziju hrvatski narod ostvario višestoljetni san – samostalnost i suverenost.

Umirovljeni general Marinko Krešić je na tematskoj konferenciji “Dr. Franjo Tuđman – život i djelo” istaknuo da u HGZ-u, kojim predsjedava, stalno rade na programu istine o Tuđmanu pod čijim je vodstvom u Domovinskom ratu izvojevana pobjeda, dok je samo pet godina nakon toga, ustvrdio je, počeo proces detuđmanizacije.

“Ostali smo uspravni čitavo vrijeme i na 100. obljetnicu njegova rođenja želimo reći da je on otac nacije i utemeljitelj moderne i suverene Republike Hrvatske i na to smo ponosni”, poručio je Krešić.
Bez njega kao vrhovnika kojemu je Hrvatska bila iznad svega, ustvrdio je, ne bi bilo veličanstvenih pobjeda, podsjetivši na poznatu izreku prvog predsjednika RH “uvijek i sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što”, što je bila i ostat će teza HGZ-a.

Posebni savjetnik premijera i njegov izaslanik te nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić je Franju Tuđmana označio kao “oca moderne hrvatske države” koji je donio desetak državničkih odluka koje su mijenjale hrvatsku povijest, stvorio je pokret HDZ s ciljem stvaranja uređene države na jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske.

Granić je podsjetio na povijesne i međunarodne okolnosti stvaranja države, istaknuvši da Hrvatska ne bi bila priznata da nije bila obranjena.

I nekadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks naglasio je da bez Tuđmanove vizije i odlučnosti ne bi bila stvorena i obranjena suvremena i demokratska Hrvatska, napominjući da je zbog prohrvatskog stava u bivšoj državi često bio izložen policijskom i sudskom progonu te zatvaran pod optužbom za kontrarevolucionarno djelovanje.

Izaslanik Hrvatskog sabora i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić rekao je da je Tuđman živio za stvaranje hrvatske države, iako je zbog ustrajnog rada na otkrivanju povijesnih nepravdi prema hrvatskom narodu i otkrivanju istine bio progonjen i zatvaran.

“Ponosno je stao na čelo pokreta HDZ-a i ostvario pobjedu na prvim slobodnim i demokratskim izborima u Hrvatskoj postavši prvi hrvatski predsjednik”, poručio je Đakić.

Nekadašnji predsjednik Sabora i ministar obrane Luka Bebić naveo je kako je Tuđman u povijesnom trenutku stao na čelo hrvatskog naroda i poveo ga u stvaranje hrvatske države, ali da mu zasluge, kao i kod većine velikih ljudi, nisu priznate ni za života, ali još ni danas.