Na Saboru o Agenciji za mobilnost i programe EU-a

Foto: H.J.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku sjednice je predložio dopunu dnevnog reda s 14 novih točaka, što je i usvojeno. Ovoga će se tjedna na dnevnom redu pred zastupnicima u drugom čitanju naći Zakon o hrvatskim braniteljima, zakoni o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, Zakon o reviziji i dr. Koncem tjedna trebao bi biti donijet Državni proračun za iduću godinu.

Nakon što su usvojene dopune, stanke su tražili Božo Petrov (Most), Branko Bačić (HDZ), Anka Mrak Taritaš (GLAS) te Arsen Bauk (SDP) zbog aktualne političke situacije.

Petrov je izjavio kako je nepodnošljiva lakoća kojom se prijepori mogu gurnuti pod tepih – da je istražno povjerenstvo ostalo, moglo je ispitati sve svjedoke, koji su mogli iznijeti dokaze o sprezi politike i gospodarskog kriminala. Kod određenih svjedoka se dogodila sinkopa, točno, ali nekad i šutnja govori tisuću riječi.

HDZ je uspio napraviti da povjerenstvo ne postoji, pa tako da čak ni šutnja ne postoji. Možete možda usporiti, ali ne možete zaustaviti, jer primjeri takve sprege i dalje izlaze na vidjelo. Dobar je primjer Vupik, rekao je.

Josip Borić (HDZ) je kazao da je povjerenstvo samo zastalo s radom te da u HDZ-u vjeruju da nitko nije iznad zakona. Uvijek smo oprezni kad CSI Metković izlazi s određenim optužbama jer činjenica je da smo dosad morali demantirati sve s dokumentima, audio snimkama… Sve te optužbe jedan dan bi postojale, drugi dan nestajale, dodao je. Istaknuo je kako oni u Saboru nisu istražitelji, da za to postoje tijela.