Na regionalnim izborima očekuje se glatka pobjeda Putinove stranke

Očekuje se da će ruska vladajuća stranka Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina glatko pobijediti na regionalnim i gubernatorskim izborima diljem zemlje u nedjelju.

“Jedinstvena Rusija će dominirati u općinskim i regionalnim skupštinama”, rekao je agenciji dpa ruski politički analitičar Nabi Abdulaev.

Jedinstvena Rusija je prošle godine na parlamentarnim izborima osvojila tri četvrtine mandata, što joj omogućuje da samostalno mijenja ustav. Očekuje se da na regionalnim izborima u nedjelju neće biti bitno drugačije.

“Čak i da član neke druge stranke osvoji gubernatorsku poziciju, što je malo vjerojatno, on ili ona sigurno neće ići protiv središnje vlasti, jer Moskva kontrolira tok novca i određuje fiskalnu politiku”, rekao je Abdulaev.

Kako bi se natjecao za gubernatora potencijalni kandidat mora dobiti odobrenje izvjesnog broja visoko rangiranih općinskih dužnosnika, ovisno o regiji. Taj takozvani “općinski filter” uveden je 2012. godine i postao je nepremostiva prepreka dobrom dijelu oporbenih kandidata.

Gubernije su bile dio administrativne podjele Carske Rusije, koje su odavno ukinute, ali se prvi čovjek neke regije ili oblasti i dalje službeno naziva gubernatorom.

“Mislim da nema nikakve sumnje da će Jedinstvena Rusija dominirati izborima, između ostaloga i zato jer vlasti zloupotrebljavaju općinski filter kako bi iz utrke isključile kandidate koji im mogu zaprijetiti”, rekao je analitičar Mark Galeotti.

Gradonačelnik četvrtog ruskog grada po veličini Ekaterinburga, Jevgenij Rojzman, nije uspio proći općinski filter kako bi se natjecao na gubernatorskim izborima. On i oporbeni lider Aleksej Navalni pozvali su na bojkot izbora.

“Teško da će se na izborima dogoditi neki ishod koji bi Kremlju bio neugodan”, kaže Abdulaev. “Ljudi glasaju za one koji imaju vlast u nadi da se tako riješiti njihovi problemi. Putinova popularnost sigurno dodaje glasove Jedinstvenoj Rusiji”.

“Lakše je ići sa strujom nego se usprotiviti”, dodaje Galeotti. “Naposljetku, glasanje za vladu je neškodljivo. Ionako će pobijediti, pa čemu onda iskakati”.