Na Rebru nove metode uklanjanja raka želuca i crijeva

Endoskopsko uklanjanje ranog karcinoma želuca i crijeva metodom “tunelinga” prvi je put u petak izvedeno u KBC-u Zagreb na 14. radionici o endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku, koja je okupila najistaknutije svjetske endoskopičare.

“Tunelingom” se omogućava da se malim lezijama pristupa kroz stijenku želuca i debelog crijeva, što je velika šansa za oboljele i omogućava stopostotno preživljenje pet godina od zahvata, objasnio je poznati hrvatski gastroenterolog Nadan Rustemović, koji očekuje da će ta alternativna metoda ući u rutinsku primjenu u Hrvatskoj.

Radionica “Algoritmi u gastrointestinalnoj endoskopiji i endoskopskom ultrazvuku” okupila je najistaknutije svjetske endoskopičare, predvođene Naohisom Yahagijem iz Tokija, koji je vodio zahvat.

Najmodernije endoskopske procedure prenošene su izravno i u druge medicinske centre u Hrvatskoj, a u popodnevnim satima uspostavit će se internetska veza s Nageshwarom Reddyjem s Azijskog instituta za gastroenterologiju iz indijskog Hyderabada, te s Georgeom Ratebom iz Kanade.

Dvojica poznatih gastroenterologa sa zapada i istoka imat će priliku dati svoje mišljenje o alternativnim putovima uklanjanja tumora, odnosno može li KBC Zagreb krenuti s tim vrstama zahvata, kaže Rustemović.

Tuneling je kao nova metoda znatno manje traumatičan za pacijenta, a dosad su je timovi Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, u suradnji s Veterinarskim fakultetom, vježbali na svinjama.

Početak radionice o najnaprednijim endoskopskim procedurama pozdravili su akademik Željko Reiner i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, a rečeno je da se Hrvatska pozicionira kao jedan od lidera u gastroenterološkoj edukaciji u EU-u i izvan Europe.