Na Pučkom otvorenom učilištu otvoren 11. Sajam poslova

Foto HINA/ Dario GRZELJ

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u u utorak je svečano otvoren 11. Sajam poslova namijenjen nezaposlenima, tražiteljima zaposlenja, poslodavcima, institucijama, ustanovama, studentima, maturantima i svim zainteresiranim osobama koje planiraju razvoj karijere.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako su nam, kada je riječ o nezaposelnosti, opći trendovi naklonjeni te da kao najveći problem koji gospodarstvenici ističu upravo nedostatak radne snage. “Nezaposlenost nam je rekordno niska. U gradu Zagrebu je pet posto, na razini Hrvatske 10,6 posto. Raste nam i zaposlenost, ali isto tako imamo i velik nedostatak radne snage”, rekao je ministar Pavić.

Vlada je, podsjetio je, krenula s tim da se mjere aktivne politike zapošljavanja iskoriste za aktivaciju domaće radne snage. “Upravo stoga, mjera obrazovanja kontinuirano sada ide u sektoru građevine, turizma, brodogradnje… da maksimalno iskoristimo sve koji žele raditi. Druga komponenta je da se krenulo u potpisivanje ugovora o razmjeni sezonske radne snage s državama u susjedstvu kako bi radna snaga u ‘bazen’u koji nam je jezično i kulturološki blizak bila aktivirana, a tek tada dolazi komponenta dopuštanja uvoza iz trećih zemalja”, kazao je Pavić.

Naglasio je i važnost Europskog socijalnog fonda. “Ove smo godine u paketu mjera ‘Od mjere do karijere’ osigurali milijardu i pol kuna za aktivne mjere zapošljavanja. Od toga nešto manje od polovice je iz Europskog socijalnog fonda”, rekao je Pavić. Dodao je i kako se paralelno s tim krenulo i u specijalizirane programe zapošljavanja za osobe teže zapošljive na tržištu rada.

“Sajam je jedinstveno mjesto na kojem se susreću ponuda i potražnja na tržištu rada i vrijedan je primjer kvalitetne partnerske suradnje na lokalnoj razini”, rekla je v.d. predstojnice Regionalnog ureda Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marija Halić dodajući kako na ovogodišnjem sajmu 80-tak poslodavaca predstavlja djelatnosti iz koje dolaze i svoje potrebe prema radnicima..

Halić je iznijela i podatke prema kojima je u prvih devet mjeseci ove godine u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bilo 25.488 osoba iz evidencije nezaposlenih zaposleno. Stopa nezaposlenosti u rujnu ove godine iznosila je 5,8 posto što je za 1,9 postotni bod manje u odnosu na isto razdoblje lani. Sve je više prisutna pojava strukturalne nezaposlenosti što se, kazala je, pokušava riješiti mjerama vladina aktivne politike zapošljavanja “Od mjere do karijere” i projektima na lokalnoj razini.

Ove godine u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji bilo je 4225 nezaposlenih osoba uključeno na tržište rada ili u obrazovanje kroz mjere aktivne politke zapošljavanja, od kojih je 720 nezaposlenih pokrenulo vlastiti posao uz potporu za samozapošljavanje.

Kada je riječ o Sajmu, kazala je, 350 nezaposlenih koji su lani obavili na Sajmu razgovore s poslodavcima u roku od 30 dana bilo je u radnom odnosu.

“Svjesni smo da se nalazimo u razdoblju povijesno najniže registrirane nezaposlenosti, pa je danas tu 177.611 osoba, međutim nezaposlenost je i dalje velilka pa se treba boriti protiv tog zla”, poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Pokrovitelj 11. Sajma poslova je Grad Zagreb i Zagrebačka županija, a može se obići danas do 17 sati.
(HINA)