Na „Mladifestu“ u Međugorju očekuju mlade iz cijeloga svijeta, program će se prevoditi na 18 jezika

Međugorje.info.com

Međunarodni festival mladih – Mladifest okupit će od 26. do 30. srpnja 2023. u Međugorju mlade iz cijeloga svijeta, a program će simultano biti prevođen na 18 svjetskih jezika, objavila je Fena.

Ove godine se godišnji susret katoličke mladeži u Međugorju održava nešto ranije zbog Svjetskog dana mladih u Lisabonu, na kojem će sudjelovati i papa Franjo, a koji se održava u prvim danima kolovoza, da bi mladi hodočasnici mogli sudjelovati na oba događaja. Također, festival će zbog toga ove godine trajati dan kraće nego inače.

Ovogodišnje geslo Mladifesta je „Evo majke moje i braće moje!“ (Mt 12, 49).

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli za Radio Mir Međugorje je, osvrnuvši se na geslo, rekao da „papa Franjo jako inzistira na projektu života. Želi da se izvrši volja Božja, a to znači razlučiti u vlastitom životu što Gospodin želi u momu životu.“ Istaknuo je i da je papa Franjo i ove godine uputio poruku mladima koji će se okupiti na festivalu.

Mons. Cavalli rekao je da je sudjelujući prošle godine primijetio da su mladi sudjelovali na „vrlo dubok način“. „To nije bio samo jedan susret“, ustvrdio je dodavši da je to bio vjerodostojni susret – duhovna obnova.

I ove godine očekuje se sudjelovanje mnoštva mladih iz cijeloga svijeta, rekli su za Fenu iz Ureda za informacije u Međugorju.

„Svake godine nam je iznenađenje iz kojih zemalja mladi dolaze. Gotovo je pravilo da svake godine budu mladi iz neke zemlje po prvi put. Tako će biti i ove godine jer već imamo neke prijave. Prošle godine bilo je zastupljeno 70 zemalja. Vidjet ćemo koliko će ih biti ove godine, a to ćemo znati nakon registracije prvog dana“, ističu iz ureda.

Rekli su i da u Međugorju uvijek ima hodočasnika, ali oni hodočasnici koji dolaze na Mladifest, dolaze na dan otvorenja ili nekoliko dana ranije, tako da, zapravo, najviše hodočasnika bude tijekom Mladifesta.

Međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić je za Radio Mir Međugorje najavio da će program biti isti kao i prijašnjih godina. Počet će krunicom i misom 26. srpnja u 18 sati, a završit će misom na brdu Križevcu 30. srpnja u 5 sati.

U ostale dane počinjat će u 9 sati molitvom i zazivom Duha Svetoga te razmatranjem Božje riječi. Slijedit će kateheza i svjedočanstva do Anđeoskog pozdravljenja u podne. Nakon toga će biti vrijeme za odmor do 16 sati kada se nastavlja sa svjedočanstvima. U 18 sati bit će molitva krunice, u 19 euharistija, a nakon euharistije, ovisno o danu, klanjanje, molitva pred križem ili procesija s Gospinim kipom, rekao je župnik Pavičić.

Iz Ureda za medije istaknuli su da im je najvažnije da mladima ponude dobar vjerski sadržaj: sakramente, kateheze, svjedočanstva, molitvu, pjesmu…, piše Laudato.hr

Mladifest se od 1989. godine održava redovito, a na njemu sudjeluje više od 50 tisuća mladih i oko 500 svećenika iz cijeloga svijeta.

Sam susret sudionicima nudi duhovni odmor uz molitvu, različita svjedočanstva, procesije, molitvu krunice, slavlje misa, pjesme, klanjanje, koncerte, plesove i nastupe zbora i orkestra sastavljenoga od domaćih i stranih glazbenika.

Autor Fena/Laudato/F.P.