Na Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019. šampion je OPG Matijašić iz Poreča

Pixabay

U Neumu je od 21. do 24. ožujka održana 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019., organizator te manifestacije je Zadružni savez Dalmacije, a nakon ocijene kvalitete 332 uzorka maslinova ulja, od čega je čak 136 uzoraka  u kategoriji zlatnih ulja, nagradu Šampion kvalitete pakovina maslinovog ulja dobio je OPG Matijašić iz Poreča.

Pokroviteljica manifestacije, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir nagradit će predstavnike OPG Matijašić putovanjem u Europski parlament u Strasbourg gdje će imati mogućnost predstaviti svoja ulja i susresti se s donositeljima odluka u trenutku kada EU raspravlja o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Vlasnik OPG-a Matijašić, Zlatko Matijašić uzgaja 600 stabala maslina na dva hektara zemlje, a godišnje proizvede oko 500 litara maslinovog ulja te je trenutno u procesu prelaska na ekološku proizvodnju.

Zadružni savez Dalmacije dodijelio je na Noćnjaku zastupnici Marijani Petir Priznanje “Marko Vrsalović” za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebno maslinarstva i uljarstva.

“Do sada sam primila brojne nagrade, a ovoga tjedna primila sam i europskog Oscara za svoj rad na unaprjeđenju poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva. Međutim znamo da je najteže dobiti priznanje u vlastitoj domovini, stoga mi je ovo priznanje posebno drago“, rekla je Petir zahvalivši proizvođačima što promiču hrvatsku poljoprivredu i čuvaju hrvatski prostor.

Petir je proizvođače maslinovog ulja obavijestila i kako je, sukladno njihovim pritužbama, od Europske komisije zatražila istraživanje kvalitete ulja u svim državama članicama EU kako bi se otkrilo patvoreno ulje koje je nelojalna konkurencija našim proizvođačima i uklonilo ga se s tržišta.

“Prema istraživanjima, Hrvati koriste u prosjeku svega dvije litre maslinovog ulja godišnje, za razliku od Grka koji u prosjeku koriste 20 litara godišnje po glavi stanovnika ili pak Španjolaca i Talijana koji koriste 11 litara. Moramo više promovirati naša maslinova ulja koja imaju visoku kvalitetu, a potvrda toga su i nagrade i priznanja koja za naša ulja stižu iz cijelog svijeta”, istaknula je eurozastupnica Petir.