Na Markovu trgu ceremonija Velike smjene straže

Obilježavanje Dana neovisnosti na Trgu svetog Marka

Dan neovisnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen u utorak na Trgu svetog Marka, a visoki državni izaslanici nazočili su prigodnom programu u sklopu kojega je održana ceremonija Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne.

Središnjoj svečanosti na Markovu trgu nazočili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Ceremoniju Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne pratili su i brojni građani i turisti okupljeni na Markovom trgu, a kasnije su zainteresirani građani sudjelovali i u Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora gdje su premijeru i ministrima mogli postavljati pitanja.

Čestitajući svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti, ministar obrane Damir Krstičević uputio je posebnu zahvalu hrvatskim braniteljima, zaslužnima što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Zadovoljan je što se ceremonija Velike smjene straže nakon 17 godina vratila na Markov trg.

“Do danas ne znam zašto je to nekome smetalo. Hrvatski vojnik na Markovu trgu je u funkciji državnosti, suvereniteta, promocije hrvatskog vojnika, a to je i turistička atrakcija. Skoro da nema europske metropole koja nema na jedan takav način veliku smjenu straže”, smatra Krstičević.

Medved: Narodu ne možete nametnuti datume koje ne prihvaćaju

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je kako će Vlada promjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima preciznije definirati važne datume novije hrvatske povijesti i osvrnuo se na zakonske promjene 2001. te kazao da je rezultat pokušaja drugačije regulacije blagdana vidljiv u porteklih 19 godina.

“Ne možete narodu nametnuti neke datume koje oni kao takve ne prihvaćaju. Važno je da ih definiramo jasno i precizno. To je dio suverenosti i prepoznatljivosti naroda i države”, izjavio je Medved.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je najavu zakonskih izmjena o državnim blagdanima.

“Hvala Bogu da to napravimo što prije, da u svibnju dovršimo spomenik Domovini i da zapalimo svijeću, na Dan zagrebačkih branitelja”, izjavio je.