Na krapinskom Festivalu predsjednica Grabar Kitarović i ministrica Obuljen Koržinek

Foto: Ured Predsjednice RH, Filip Glas

U Krapini je u subotu održana završna večer 52. Festivala kajkavskih popevki, koji se održava u sklopu Tjedna kajkavske kulture, a festival su posjetile predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koje su ocijenile da je ovaj festival puno više od tradicijske kulture.

Nakon sinoćnje retrospektivne večeri, u subotu su na Festivalu kajkavske popovke izvedene  nove skladbe.

U izjavi novinarima predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako je redoviti gost na toj zagorskoj kulturnoj manifestaciji, premda ne dolazi često u Zagorje koliko bi željela. Dodala je da joj je sam krapinski Festival ‘prirastao srcu’, istaknuvši da on ‘nema samo regionalni karakter nego je oduvijek imao domovinski karakter’.

Vezano za hrvatsku tradicijsku kulturu napomenula je da svaki dio Hrvatske treba njegovati svoj izvorni dijalekt, odnosno da se moraju njegovati svi izvorni oblici hrvatskog jezika. Zaključila je i da “svi zajedno moramo poraditi na tome da naša djeca nastave tu tradiciju”.

Predsjednica Republike na novinarske upite rekla je i da su joj od kajkavskih popevki među dražima  “Suza za zagorske brege” te “Došel bum doma, sel si bum pod brajde”.

Ministrica kulture Obulje Koržinek ocijenila je da je krapinski Festival puno više od same tradicijske kulture.

“Tradicijsku kulturu znamo vezati uz amaterski izričaj, a ovdje se zapravo, kroz različite oblike kulture i umjetnosti, njeguje ne samo jezik, ne samo povijest, nego se zapravo donosi veliki doprinos suvremenom hrvatskom stvaralaštvu na kajkavskom narječju”, naglasila je ministrica kulture.

Izrazila je zadovoljstvo što krapinski Festival kajkavskih popovki privlači umjetnike i stvaratelje koji nisu samo iz ovog kraja, a koji pronalaze izazove stvarajući na “tom divnom kajkavskom jeziku”, dodala je ministrica Obuljen Koržinek.

N.A./H