Na kninskoj tvrđavi održan prijem ratnih zapovjednika

Izvor: MORH

Na platou ispred Kninske tvrđave povodom obilježavanja  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u subotu, 4. kolovoza 2019. održan je svečani prijem zapovjednika iz Domovinskog rata.

Prijemu su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Goran Pauk, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnica Stožera zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best, vojni izaslanici partnerskih i prijateljskih zemalja akreditirani u Republici Hrvatskoj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, ratni zapovjednici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i obitelji poginulih branitelja te predstavnici lokalnih i civilnih vlasti.

Naglasivši kako se hrvatska sloboda i samostalnost mogu zahvaliti nesebičnoj žrtvi hrvatskih branitelja, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako nema boljeg mjesta od Kninske tvrđave za zahvaliti im na svemu što su učinili za domovinu.

U toj prigodi, Predsjednica je zahvalila generalici Best na dolasku na proslavu Oluje naglasivši kako Hrvatska vojska ima izvrsne vojnike koji značajno doprinose izgradnji svjetskog mira i sigurnosti.

“Hvala svima vama ratnim zapovjednicima koji ste i svojim primjerom i djelima pokazali kako se brani domovina”, rekla je Grabar-Kitarović.

Krstičević: Oluja je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu

Ministar obrane Damir Krstičević, koji je i sam sudjelovao u Oluji kao zapovjednik 4. gardijske brigade, podsjetio je kako je hrvatski narod prije 24 godine pokazao cijelome svijetu kako vizionarsko vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, utkano u zajedništvo, odlučnost i veliko srce hrvatskih branitelja vodi do pobjede.

„Hrvatska vojska stvorena je iz naroda u vrijeme najteže agresije na našu Domovinu. Hrvatska vojska danas je respektabilna vojna snaga, a hrvatski vojnik dobro je opremljen i obučen za provedbu svih zadaća koje su pred njega postavljene“, rekao je ministar Krstičević podsjetivši kako je prije dvadeset i četiri godine, hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja te uz mudrost i vizionarsko vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zadan završni udarac velikosrpskoj politici.

Govoreći o Oluji kao uspjehu i kruni svih pobjeda u Domovinskom ratu i vojnoj operaciji bez koje ne bi bilo mirne reintegracije i povratka Vukovara te ostalih okupiranih područja u ustavnopravni poredak Hrvatske, ministar Krstičević naglasio je važnost čuvanja uspomene na hrvatske branitelje.

„Potrebno je govoriti našim mlađim generacijama tko je bio Blago Zadro, tko je bio Andrija Matijaš – Pauk, tko je bio Damir Tomljanović – Gavran, tko su bili ljudi koji su svoje živote ugradili u temelje ove hrvatske države. Zato se još jednom, kao ministar obrane, ali i kao vaš ratni suborac, želim zahvaliti svima vama koji ste dali svoj doprinos. Sjetimo se svih poginulih u našim molitvama. Sjetimo se danas i našeg skupnika Josipa Briškog koji je kao prva žrtva nakon Domovinskog rata dao svoj život za promicanje mira i sigurnosti u svijetu“, poručio je ministar Krstičević.

Jedan od sudionika u pobjedničkoj Oluji bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je naglasio kako je Oluja pokazala svu snagu i jedinstvo hrvatskog bića.

“I 24 godine nakon, potrebno je zastati i ispravno vrednovati žrtvu i ulogu svih onih koji su svoj život položili za hrvatsku državu. Žrtva branitelja mora imati uporište u našem daljnjem radu i nastojanjima za ostvarenje boljeg sutra”, poruka je ministra Medveda.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je Oluja svojom silovitošću i brzinom djelovanja postala dio hrvatskog identiteta te simbol vjere i slobode u samostalnost.

“Povijesnog 5. kolovoza po prvi put postrojeni su prvi hrvatski redarstvenici, a duh zajedništva specijalne policije koji ih je pratio kroz cijeli Domovinski rat, prepoznatljiv je i danas”, rekao je ministar.

Nagrade i priznanja srednjoškolcima za najbolju priču iz Domovinskog rata

U ovoj svečanoj prigodi uručene su nagrade i priznanja srednjoškolcima koji su napisali najbolju priču iz Domovinskog rata, a na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja pristigle su 94 kratke priče iz srednjih škola diljem Hrvatske.

Prvu nagradu osvojila je priča „Tenisice broj 45“ Ane Šulentić, učenice 3. b razreda XI. gimnazije iz Zagreba, mentorice profesorice Ane Beljo. Također, nagrade su osvojile priče „Šezdeset sekundi“ Stelle Crnobrnje, učenice 4. razreda opće gimnazije Srednje škole „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada, priča „Sjećanje“ Matije Knezović, učenice 2. razreda Obrtničke škole Split, „Braća u rukama“ Core Borković, učenice II.c. razreda IV. gimnazije iz Zagreba te priča „U mome podrumu“ Katarine Brešić, učenice 3.a razreda Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba.

Svečani prijem svojim nastupom uveličala je klapa „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice i policijska klapa „Sv. Mihovil”  te mali orkestar Hrvatske ratne mornarice.

Također, na stadionu NK Knin Dinara odigrane su revijalne utakmice između Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova te ekipe Ponosni sinovi u čijem sastavu su djeca poginulih hrvatskih branitelja i NK Dinara, kao i veterana Dinama i Hajduka te Osijeka i Rijeke. Uoči utakmica predstavnici ekipa položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika Oluja 95.

Nacionalno/DP.MORH