Na kioscima roman Ante Guge „Žetva u polju otrova“

Ante Gugo/Foto: B.Bebek

Početkom studenog u prodaju na kioske je došao roman Ante Guge „Žetva u polju otrova“. Glavna osnova ovog romana su međunacionalni odnosi koji generiraju sukobe koji prerastaju u obiteljske i osobne tragedije, te su oni pokretač radnje u prošlosti koja kulminira krvavim ratom u sadašnjosti.

Promocija romana koji se nalazi u prodaji na svim kioscima bit će održana u Zagrebu u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora – Habdelićeva 2 u utorak, 28. studenog 2017. u 19 sati.

U nastavku donosimo sažetak romana:

Roman „Žetva u polju otrova“ ima dvije paralelne priče. Jedna počinje u jesen 1991. godine u gradu Terandvor na prvoj crti bojišta. To može biti bilo koji tadašnji grad zahvaćen velikosrpskom agresijom. Radnju u prvom licu jednine priča Novinar koji dolazi po svom novinarskom poslu, ali ostaje s braniteljima na prvoj crti bojišta. Kroz tu priču susrećemo se s njegovim moralnim dvojbama u koje upada kad biva ranjen i kad pred njegovim očima pogiba lokalni pekar koji mu je trenutak ranije dao komad toplog kruha. U pekarnicu Novinar je ušao ponesen sjećanjima na djetinjstvo i na majku koja je pekla topli kruh, a sad već mjesecima ne zna je li živa. Novinar se pita je li trebao ostati s braniteljima i riskirati pogibiju, pa da njegova supruga ostane udovica, a tek rođena kćerkica siroče. Kad pomisli da je trebao otići pita se s kakvim pravom bi to napravio kad mlađi i manje iskusni od njega ostaju na prvim crtama bojišta. U daljnjem razvoju priče novinar kontaktira s političarima iz državnog vrha koji mu ponekad pokušavaju „podvaliti“ neke informacije u interesu obrane domovine. On je toga svjestan i pita se ima li pravo odbiti to, a na drugoj strani ima dvojbe zbog profesionalnog novinarskog kodeksa. Cijelo vrijeme pokušava balansirati da se ne ogriješi o profesionalne norme jer mu je interes domovine zahvaćene agresijom ipak na prvom mjestu. Tu su i njegove dvojbe povezane s katoličkom vjerom koja je duboko usađena u njega kroz njegov tradicionalni odgoj. To posebno izlazi na površinu kad Novinar dolazi u situaciju pucati u četnika da bi se obranio. Dvojba kad je peta Božja zapovjed prekršena, a kad ne, muči ga sve do razgovora s prijateljom svećenikom. Njegova supruga ne razumije zašto on odlazi na ratište kad ne mora, pa kroz priču pratimo i unutarnji sukob kroz koji on prolazi u svom odnosu prema braku.

Druga priča počinje u ljeto 1928. godine, nekoliko dana uoči ubojstva Stjepana Radića. Taj dio radnje smješten je u sela Podvornice i Vrilo u okolici Kamengrada. To može biti bilo koji grad u području Dalmatinske zagore uz planinu Dinaru. Jure je Novinarov djed, tada mladić koji je zaljubljen u djevojku pravoslavne vjere. Nakon sukoba zbog te djevojke Mare, s dvojicom mladića pravoslavaca, Jure i njegov brat prisiljeni su pred žandarskom potjerom bježati u Planinu. Njegov otac Marko odbija ponudu loklanog srpskog političara da kao seoski uglednik pređe na pravoslavnu vjeru u zamjenu za odbacivanje optužnica protiv sinova. Podmićivanjem Marko uspjeva kupiti slobodu za starijeg sina Juru, ali ne i za mlađeg Ivana koji odlazi u Italiju i pridružuje se u hrvatskim emigrantima kojih je tamo sve više. U jesen 1934. Odlazi u Marseilles i slučajno biva upleten u atentat na kralja Aleksandra.  U međuvremenu je s Ivanom na udar progona kraljevske vlasti dospio i njegov rođak Filip koji dolazi u Zagreb kad je Ivan otišao u Italiju. Početkom II. svjetskog rata Ivan dolazi u Zagreb i postaje ustaški časnik, a Filip odlazi u partizane. Ivan se na Bleiburgu uspio probiti i u idućim godinama izbjegava atentat Udbe u iseljeništvu. Filip se odbija učlaniti u partiju i ne odriče se Crkve, a glasno kritizira gospodarsku politiku nove vlasti Uz činjenicu da je oženio kulakovu kćerku to je bilo dovoljno da mu podmetnu staljinizam i da završi na Golom otoku. Tamo upoznaje partizanskog generala Vladu, koji je brat djevojke Mare zbog koje je sva ta tragedija i počela.

Priče se izmjenjuju kroz 22 poglavlja, s tim da se u zadnjem radnje „sudaraju“.

Temelj priče koja počinje u Domovinskom ratu je velikosrpska propaganda vezana uz navodnu ustašku ideologiju koju baštini novonastala Republika Hrvatska. Sudjelujući u bitkama koje vodi postrojba HOS-a, a koje su u nekim trenutcima ključne za spas Terandvora Novinar se uvjerava da ti dečki ne razmišljaju o politici i ideologiji. Njima je pozdrav „Za dom spremni“ dobra fora koje se četnici boje više nego metka. Odlazeći povremeno u Zagreb radi novinarskog posla Novinar u redakciji zatiče novog direktora postavljenog od nove vlasti. Riječ je o čovjeku koji je u SFRJ bio tužitelj koji je protiv njega potpisao optužnicu za verbalni delikt.  U razgovorima s političarima Novinar cijelo vrijeme balansira između onih koji rade najbolje što mogu i uspiju da Hrvatska postane međunarodno priznata država i onih na čije ime naleti svaki put kad se dogodi nešto što tom procesu baš i ne ide u prilog, posebno zbog stalnih optužaba o koketiranju s ustaštvom.

Jure će otkriti da je njegova djevojka Mara, koju su roditelji odveli u Vojvodinu kod rođaka samo da ne bude blizu njega, bila trudna prije nego se tamo udala za puno starijeg Nijemca. On je htio tu tajnu odnijeti sa sobom u grob.

Novinar u Zagrebu sreće Suzanu djelatnicu francuskog veleposlanstva iz Beograda. Ona je unuka legendarnog partizanskog generala Vlade, brata Jurine nesuđene žene Mare. Vlado je skončao na Golom otoku kao žrtva komunističkih čistki. Suzana to nije znala i Novinar je upoznaje s Filipom koji je bio svjedok Vladine smrti. Pod navalom emocija Suzana Novinaru otkriva propagandni plan za kompromitiranje Hrvatske kako ne bi došlo do međunarodnog priznanja, a u koji i on treba biti uvučen. Dobro obaviještena srbijanska propagandna mašinerija zna da je današnji austrijski ministar koji jako lobira za hrvatsko priznanje rođen u Vojvodini i da je ustvari sin Novinarovog djeda Jure. To su saznali iz oproštajnog pisma kojeg je Mara prije smrti napisala svom bratu Vladi koji je skončao na Golom otoku.

Kroz razgovore s čelnicima države u koje ima povjerenje Novinar razotkriva plan koji onda ostaje bez učinka. Suzana je u Beogradu poginula u bizarnoj prometnoj nesreći, a  Novinar odlazi u Austriju na intervju kod ministra…

Roman je u prodaji po cijeni od 99,90 kuna.