Na Kaptolu šokirani izjavom pape Franje o homoseksualcima

AppleMark

Na zagrebačkom Kaptolu, gdje je sjedište nadbiskupije, jučer je vladao priličan šok, nakon što je papa Franjo podržao civilne zajednice za homoseksualne parove, piše u petak Jutarnji list.

Nimalo čudno, jer kad je u Hrvatskoj izglasan Zakon o istospolnim zajednicama, iz ovdašnje Katoličke crkve dolazile su optužbe da se na taj način napuštaju “korijeni tradicionalnog hrvatskog obiteljskog prava” te “širom otvaraju vrata novim odnosima i rastakanju tradicionalne obitelji”, kako je izjavljivao Gordan Črpić, tajnik komisije Iustitia et pax.

Recentna Franjina izjava u potpunoj je suprotnosti s takvim stavovima, ali i razmišljanjima velikog dijela Katoličke crkve, ispričao je Jutarnjem listu svećenik blizak Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

“Ovo će izazvati reakcije sa svih strana jer Papa je dotaknuo nešto što predstavlja svojevrsni DNK katoličke vjere. Naime, točno je da Bog voli sve ljude pa i gejeve, ali u srži je Katoličke crkve da je protiv umjetne oplodnje, pobačaja ili homoseksualizma. To je taj DNK o kojem govorim, a koji Franjo, vjerojatno u dobroj vjeri, sada dovodi u pitanje. Jer, ako počnemo priznavati brakove koji nisu zajednica žene i muškarca, onda ćemo, za pet ili dvadeset godina, postati otvoreni i za raspravu o dopuštanju abortusa. A tako se dovodi u pitanje srž naše vjere i zato vam jamčim da će ovaj put Franjo naići na ogromne reakcije”, prognozira ovaj kaptolski insajder.

“Homoseksualni ljudi imaju pravo biti u obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Ono što moramo stvoriti je zakon o civilnim zajednicama. Na taj su način zakonski pokriveni”, glasi izjava poglavara Katoličke crkve u filmu “Franjo” koja je zatresla Katoličku crkvu i u Hrvatskoj.

Jedna od prvih reakcija stigla je od poznatog konzervativca Vice Batarela, koji kaze da “privatno mišljenje je privatno mišljenje, čak i od Pape, ali jedino Crkveni nauk obavezuje vjernike katolike”, donosi Jutarnji list.

(Hina)