Na Kameničkog zbog obijesne vožnje primjenjen stroži zakon

Marin Kamenički (23) koji je u kolovozu 2018. usmrtio dvije žene jureći u sportskom mercedesu Ilicom osuđen je zbog obijesne vožnje na četiri i pol godine zatvora po strožim zakonskim odredbama, iako je priznao nedjelo.

Obrazlažući presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Irena Kvaternik kazala je da na Kameničkog nije primijenjen blaži Zakon o sudovima za mladež, iako je u vrijeme nesreće bio mlađi punoljetnik.

“Presuda mora biti poruka, a ne odmazda”, kazala je sutkinja Kvaternik, dodavši da je pri odmjeravanju kazne sud ocijenio niz olakotnih i otegotnih okolnosti.

Olakotno mu je bilo kajanje, priznanje te isprika obitelji unesrećenih, a otegotna brza i obijesna vožnja koja je dovela do teških posljedica.

Optužnica tereti Kameničkog da je 23. kolovoza 2018. u 21,10 sati upravljao mercedesom AMG Ilicom u smjeru zapada. Jurio je 195 kilometara na sat, iako je bio svjestan da je brzina ograničena na 50 kilometra na sat. Došavši do Ilice 442, zbog prevelike brzine kretanja izgubio je nadzor na upravljačem i udario u rubni kamen te se zarotirao prešavši u drugi smjer.

U nekontroliranom kretanju svojim vozilom je udario u opel astru u kojoj je na suvozačkom mjestu sjedila Nadica Hoflinger, a koja je poginula do dolaska hitne pomoći. U sudaru je poginula i Laura Stelio koja se nalazila na suvozačkom sjedalu mercedesa, a koju je nakon ispadanja iz vozila udario renault clio koji se kretao Ilicom u smjeru istoka.

Presuda je donesena na suđenju bez javnosti nakon samo jednog sudskog ročišta.

Hina