Na HVU predavanje predsjednice Grabar-Kitarović o stabilnosti jugoistočne Europe

HINA/ Mladen VOLARIĆ

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović održala je u srijedu na Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“ predavanje na temu „Stabilnost jugoistočne Europe – sigurnosno okružje i sigurnosni izazovi“, naglasivši da je stabilnost jugoistočne Europe nedvojbeni prioritet Republike Hrvatske.

Hrvatska predsjednica predavanje je održala polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“, Časničke škole „Andrija Matijaš-Pauk“ te kadetima Hrvatskog vojnog učilišta „dr. Franjo Tuđman“, priopćeno je iz Ureda predsjednice Republike.

“Republika Hrvatska je, kao samosvjesna i odgovorna članica međunarodne zajednice, odgovorna za vlastitu sigurnost, ali i sigurnost naših saveznika i partnera te je u tom smislu stabilnost jugoistočne Europe nedvojbeni prioritet Republike Hrvatske”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Naglasila je da Hrvatska snažno podržava politiku proširenja Europske unije, a jačanje regionalne suradnje i razvijanje dobrosusjedskih odnosa definirala je bitnim sastavnicama tog procesa proširenja.

Predsjednica Grabar-Kitarović poručila je da je sigurnosno-obavještajni sustav Republike Hrvatske posebno otvoren za suradnju sa susjednim zemljama u pitanjima od zajedničkog interesa, poput ilegalnih migracija, radikalizma, ekstremizma, terorizma i organiziranog kriminala te još jednom ponovila kako je dugotrajna stabilnost jugoistočne Europe želja i ključni nacionalni interes Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.