Na Graničnom prijelazu Ilok hrvatska granična policija zaplijenila 74 kilograma marihuane

Predstavljen pronalazak veće količine opojne droge

Hrvatska granična policija i carinici zapljenili su na graničnom prijelazu Ilok-Bačka Palanka 74 kilograma marihuane, koju je 66-godišnji muškarac iz Zagreba u osobnom vozilu pokušao prokrijumčariti u Hrvatsku, i to je najveća pojedinačna zapljena marihuane na vukovarsko-srijemskom području od 2012., rečeno je u utorak u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj.

Droga je pronađena u nedjelju navečer u osobnom automobilu hrvatskih registracija, kojeg je vozio 66-godišnji hrvatski državljanin. Ovih 74 kilograma marihuane najveća je pojedinačna zapljena te vrste droge na vukovarsko-srijemskome području u ovoj godini, ali i u nekoliko prošlih godina. Posljednju veliku zapljenu marihuane, od ukupno 302 kilograma te droge, imali smo na Graničnom prijelazu Bajakovo 2012. godine, istaknuo je na konferenciji za novinare načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.

Pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Osijek Antun Antunović rekao je da su pripadnici carinske mobilne službe Vukovar u suradnji s policijskim službenicima GP Ilok, izdvojili sumnjivo vozilo za pregled i u podvozju vozila uočili više vakumiranih paketa, koji su sadržavali biljnu materiju.

„Ishodio se sudski nalog i u suradnji s djelatnicima Odjela za droge PU vukovarsko-srijemske izvršena je detaljna pretraga vozila. Pronađeno je 137 paketa, ukupne težine 74,465 kilograma marihuane, a droga je pronađena u više preinačenih dijelova automobila – ispod ladica suvozačkog sjedala, zadnjih desnih i lijevih vrata, rezervnom kotaču, preinačenom prostoru u podvozju kao i u prostoru predviđenom za plinski spremnik automobila“, dodao je.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga Krešimir Hunjet rekao je da je 66-godišnji muškarac iz Zagreba koji je vozio automobil, uhićen, protiv njega je podignuta kaznena prijava i predan je pritvorskom nadgledniku.

Marihuana je najvjerojatnije proizvedena u Albaniji ili na Kosovu, a bila je namijenjena distribuciji na području Republike Hrvatske.

Sva zaplijenjena marihuana otpremit će se u Centar za forenzična istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu gdje će nakon analize biti moguće utvrditi i njenu vrijednost na narko tržištu, no riječ je o zaplijenjenoj drogi minimalne vrijednosti 750.000 kuna, rečeno je.

Na području PU vukovarsko-srijemske od početka ove godine za 33 posto je veći broj prijavljenih za kaznena djela krijumčarenja i preprodaje droge u odnosu na 2017. godinu. Također u ovoj je godini i za 18 posto veći broj prekršajno prijavljenih osoba nego prošle godine, kazao je Hunjet. Kod počinitelja se najčešće otkiva marihuana kao i droge anfetaminskog tipa.

PU vukovarsko-srijemska najavila je da će u povodu blagdana Svih Svetih pojačano nadzirati promet, tijekom dana u blizini groblja kako bi bili na usluzi vozačima, a tijekom noći na cijelom vukovarsko-srijemskom području posebno će se kontrolirati brzina i alkohol.