Na granicama Hrvatske uskoro 60.000 migranata: Da li je Hrvatska u opasnosti ?!

Granični prijelaz Ličko Petrovo selo Izvor: Nacionalno/D.Prša

‘U ovom trenutku nije zabilježen masovniji pokušaj ulazaka migranata iz smjera BiH. Moglo bi se reći da migranti ispipavaju gdje je najlakše proći granicu. Ako nađu slabu točku, suočili bi se sa stotinama migranata u pokušaju proboja granice’, tvrdi izvor iz hrvatske policije.

Sedam policijskih Uprava koje se protežu do granice s Bosnom i Hercegovinom dobilo je jasan nalog da provode znatno jači nadzor državne granice zbog većeg pritiska migranata koji iz Bosne i Hercegovine žele ući u Hrvatsku, saznaje Jutarnji list.

Iz policijskih krugova doznaje se kako je situacija jako ozbiljna. “U Bosnu i Hercegovinu u proteklih nekoliko mjeseci stiglo je oko pet tisuća migranata čiji je jedini cilj da uđu u Hrvatsku i odu dalje prema Zapadnoj Europi. U ovom trenutku nije zabilježen masovniji pokušaj ulazaka migranata iz smjera BiH. Moglo bi se reći da migranti ispipavaju gdje je najlakše proći granicu. Ako nađu slabu točku, suočili bi se sa stotinama migranata u pokušaju proboja granice”, tvrdi sugovornik Jutarnjeg lista iz policijskih krugova upoznat s ovom situacijom.

Novi val od 60.000 ljudi
Novi val migranata uslijedio je nakon to su pronašli novu rutu, a ona vodi iz Grček, preko Albanije i Crne Gore do Bosne i Hercegovine. U slovenskoj policiji navode da je pritisak na tu rutu velik te da se očekuje da njom dođe oko 60.000 migranata.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujević navodi kako dnevno u BiH uđe oko stitinu migranata. Neki od njih već su u središtu Sarajeva podigli i šatore. Na području Unsko-sanskog kantona migranti se za smještaj koriste napuštenim zgradama ili ih tamošnji stanovnici smještaju u svoje kuće. No, oni ondje ne ostaju.

Pokazuju to i podaci iz Slovenije iz koje poručuju kako je u njihovu zemljuu prva četiri mjeseca ove godine ilegalno pokušalo ući 1266 migranata što je u odnosu na isto razdoblje lani 280 posto više, piše Jutarnji list

U Hrvatskoj se o takvim podacima ne govori. Prema neslužbenim podacima, u prva tri mjeseca ove godine u nelegalnom prelasku granice uhvaćeno je oko 1300 osoba što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Hrvatska navodno u BiH ekspresno vraća ilegalne migrante, međutim o tome ne želi javno progovarati. Štoviše, odlučno ih demantiraju.