Na FIFA-inoj ljestvici Vatreni trenutno treća reprezentacija svijeta!

Vatreni SP Rusija

Nakon što je u Francuskoj 1998. godine osvojila broncu, Hrvatska je na FIFA-inoj ljestvici zauzela četvrto mjesto na svijetu. Ali, onda je početkom 1999. godine ostvarila svoj najbolji renking – treće mjesto. Samo su Brazil i Francuska bili ispred Vatrenih.

Od tada pa sve do početka Svjetskog prvenstva u Rusiji Hrvatska više nije ponovila taj rezultat. Sve do završetka grupne faze i plasmana u osminu finala SP-a po prvi put nakon te 1998.

Hrvatska je stigla u Rusiju kao 20. reprezentacija svijeta i onda napravila čudesan pomak na ljestvici nakon što je upisala tri pobjede u skupini. Kad bi u ovom trenutku završilo prvenstvo, a FIFA objavila konačnu ljestvicu, na njoj bi Hrvatska zauzela treće mjesto!

Ispred izabranika Zlatka Dalića u ovom trenutku su samo reprezentacije Brazila i Belgije. Što se tiče napredovanja na ljestvici, samo je Rusija napredovala više od Hrvatske koja je skočila nevjerojatnih 17 mjesta. Domaćin SP-a je skočio sa 70. na 39. mjesto.

Međutim, ovo je aktualna ljestvica FIFA-e uoči početka osmine finala i pitanje je kako će onda izgledati 19. srpnja nakon što se završi prvenstvo. Prije 15-ak dana FIFA je najavila novo računanje renkinga i sasvim je izgledno da bi ova ljestvica po tom modelu izgledala drugačije, no do iduće službene objave Hrvatska se s razlogom nalazi na trećoj poziciji, piše Gol.dnevnik.hr