Povezite se

Vijesti

Na Facebooku bivša ministrica Juretić prozvala Plenkovića i Vladu: Split nije grad slučaj!

Objavljeno

-

Izvor: Facebook

Bivša ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić na Facebooku je objavila poduži post u kojemu se osvrnula na rad Vlade te prozvala premijera Andreja Plenkovića zbog ukidanja Ureda za droge.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti.

“Vozim se danas i usput slušam vijesti na radiju. Ministar Božinović kaže da je Split siguran grad, premijer kaže da će postrožiti zakone i kažnjavanje dilera…

Pa dobro ljudi, jesmo li mi zaista ovce? Do sad smo proglašavani nepismenima, marginalcima…a evo sada nam je oduzeto i pamćenje. Od Splita se pokušava napraviti grad slučaj kako se pokušalo napraviti i prije 30 godina. A upravo iz Splita su krenule, manje više, sve aktivnosti borbe protiv droge. Iz Splita su krenula prva savjetovališta i komune ili terapijske zajednice za ovisnike. Iz Splita je krenuo prvi centar za prevenciju ovisnostu u Sv.Kaju itd itd. Ne moram naglašavati da sam i sama bila pionir u tome. Nakon “splitskog modela”, nastao je uspješan hrvatski model borbe protiv droge koji se poslije pretvarao u model borbe protiv ovisnosti. Na žalost, zadnjih godina se taj model sve više i više devastira. A sam premijer koji želi pooštravati zakone, podržao je ukidanje Ureda za droge. Da, znam danije ukinut nego je bila namjera pripojiti ga Ministarstvu zdravstva ali oni nisu znali što će s njim pa je pripojen Zavodu za javno zdravstvo. Osnovana je Inicijativa koja je tražila da Ured ostane samostalan.Štoviše, tražili smo da bude središnji ured i da pokriva sve ovisnosti. Taj ured bi trebao zapošljavati stručnjake koji bi predlagali politike prevencije iborbe protiv svih oblika ovisnosti. Tražili smo i prijem kod premijera. Ne da nas nije primio nego iz njegovog ureda nismo čak dobili ni odgovor na naš zahtjev. Je da u Inicijativi nisu bili glumci/e. Bili su samo stručnjaci koji se godinama bave tom problematikom i osobe koje su se uspješno reshabilitirale i resocijalizirale. Jedino je odmah odreagirala saborska zastupnica, gđa Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb i organizirala tematsku sjednicu koja, na žalost, nije imala podršku vladajućih. Isto tako su mediji to ozbiljno shvatili i obradili ali, na žalost, premijeru nismo bili interesantni.Dakle, ignorira se struka, iskustvo i rezultati rada, a onda, kad se dogodi tragedija, vladajući će pooštriti zakone. Pa gospodo, omogućite vi samo da se zakoni provode i poštivaju, a nemojte nas praviti budalama i pretvarati nas zaista u ”banana državu”. Mi koji godinama radimo, davno smo naptavili anamnezu, uspostavili dijagnozu i dali prognozu. Jednostavno rečeno, omogućite nam da radimo. Ne razbacujete novac bespotrebno nego poduprite entuzijaste koji su i do danas namrvicama preživjeli i cijelo vrijeme marljivo i nesebično se žrtvuju. Pogledajte koliko dobivaju terapijske zajednice, a koliko neke gromoglasne udruge i usporedite rezultate rada jednih i drugih. Također usporedite cijenu usluge u sličnim državnim ustanovama i u terapijskim zajednicama, kao i broj korisnika i broj djelatnika. Skoro 30 godina se bavim problemom ovisnosti , a čini mi se da je sada gore nego kad sam tek počela. Mislim u političkom smislu. Pa dajte, prije nego najavite ozbiljne izmjene zakona, pozovite ljude iz prakse da vam kazu što valja što ne valja.

Nadam se da će civilni sektor iz ovog područja također “probuditi” i postati glasniji i da se neće bojati da ne ostane bez “mrvica” ako nešto glasno kaže”, napisala je bivša ministrica na Facebooku.

Vozim se danas i usput slušam vijesti na radiju. Ministar Božinović kaže da je Split siguran grad, premijer kaže da će…

Objavljuje Bernardica JuretićSubota, 18. siječnja 2020.

Svijet

Nakon pogibije svojih vojnika Ankara bombardira sirijske položaje

Published

on

Turska je u noći na petak bombardirala položaje režima Bašara al Asada kao odgovor na pogibiju 22 turska vojnika u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, priopćio je ured turskog predsjednika.

“Svi poznati položaji (sirijskog) režima su pod paljbom naših kopnenih i zračnih postrojba”, rekao je u priopćenju glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun.

Turska je uzvratila bombardiranjem nakon pogibije najmanje 22 svoja vojnika u napadima u pokrajini Idlibu koje Ankara pripisuje sirijskom režimu.

“Osvetit ćemo naše hrabre vojnike”, rekao je Altun.

Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da “pokažu odgovornost” i “zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim”.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sazvao je u četvrtak navečer izvanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je bila posvećena stanju u Idlibu.

Veliki gubitci koje su turske snage pretrpjele u četvrtak dolaze nakon tjedana eskalacije u Idlibu između Ankare i sirijskog režima koji podupire Moskva.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu.

U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Turska više neće zaustavljati migrante iz Sirije na putu u Europu – dužnosnik

Published

on

Turska je odlučila da više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik Reutersu. 

Dužnosnik je to rekao očekujući masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idliba gdje se nalazi milijun raseljenih ljudi.

Turska policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani, rekao je dužnosnik.

Ranije u četvrtak lokalni sirijski guverner objavio je da su u napadu na tursku vojsku u Idlibu ubijena devetorica vojnika.

No, Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da su smrtno stradala 34 vojnika, u eskalaciji koja bi mogla izazvati oštar odgovor Ankare.

Guverner pokrajine Hatay koja graniči sa Sirijom za napade je optužio snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u četvrtak navečer sazvao izvanredno zasjedanje vijeća sigurnosti u Ankari na kojem su bili ministar obrane i šefovi tajnih službi.

Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu.

Turska je poslala tisuće vojnika u tu graničnu sirijsku pokrajinu i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofenzive predsjednika Asada. 

Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata. 

Prema opservatoriju, vladine snage su uz pomoć ruske vojske zauzele u posljednja tri dana oko 60 posto područja u južnom Idlibu i u susjednoj pokrajini Hami.

Raniji pregovori Ankare i Moskve o smirivanju sukoba u Idlibu nisu polučili značajniji rezultat. 

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Sutra će biti kvoruma

Published

on

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u Mariji Bistrici kako vjeruje da će sutra u Saboru biti kvoruma, da se Zakon o popisu stanovništva donosi na vrijeme u jednom čitanju, a teme jutarnjeg koalicijskog sastanka bit će zakonski prijedlozi i sve ono što će uslijediti u radu Hrvatskog sabora idućeg tjedna.

Hrvatski sabor bi u petak trebao razriješiti glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i izglasati zakone koje nije uspio prošloga tjedna zbog nezadovoljstva manjinskih zastupnika neprihvaćanjem njihovih amandmana prilikom donošenja novog Zakona o popisu stanovništva.U amandmanima su tražili da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

U  Mariji Bistrici je održana sjednica Kluba zastupnika HDZ-a i sjednica proširenog Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

Na novinarsko pitanje očekuje li problem s kvorumom prilikom sutrašnjeg glasovanja u Saboru, premijer je rekao kako je uvjeren da će kvoruma biti.

“Hoće, bit će kvoruma. Zakon o popisu stanovništva donosimo sada, na vrijeme u jednom čitanju. Pitao sam na užem kabinetu ministarstvo koje ga je predlagalo i Državni zavod za statistiku, jer ne volim kad zakoni idu samo na jedno čitanje, ali su oni kazali da im treba vrijeme za pripremu, za složen, zahtjevan proces – popis stanovništva  2021.”, izjavio je premijer.

 Ponovio je da će popis stanovništva biti digitalni te fizički, gdje će ljudi odlaziti od kuće do kuće. Dodao je da je za taj zakon provedeno javno savjetovanje i da u tom javnom savjetovanju “zahtjeva kakvog smo vidjeli prije tjedan dana nije bilo”.

Premijer je istaknuo da su analizirali komparativnu praksu susjednih zemalja u kojima su Hrvati manjina i da tamo takve prakse nema i poručio: “Ne vidim zašto bi sad to postala tema, a imali smo toliko popisa dosad i nisam upoznat da je bilo nekakvih problema”.

 Rekao je da je Vlada imala namjeru prihvatiti te amandmane, prihvatila bi ih prošli tjedan. “Naša se pozicija nije promijenila”, naglasio je.

Na dodatno pitanje što ako predstavnici manjina neće podržati taj zakon,  premijer je rekao kako je ova Vlada učinila jako puno za prava manjina u Hrvatskoj, u gospodarskom, političkom te socijalnom pogledu.

Podsjetio je da su Ministarstvo financija i državni tajnik Zdravko  Zrinušić vrlo jasno rekli da se dio toga što se traži rješava uputstvima u kontekstu provedbe zakona o popisu.

Također je rekao da prošlog petka saborski kvorum nije pao zbog stava Vlade o amandmanima koji su tada odbijeni, nego zbog incidenta koji je nastao i da je to vrlo važna razlika.

Plenković je govorio i refinanciranju dviju obveznica koje dospijevaju idući tjedan.

“Na godišnjoj razini uštedjeli samo jednom transakcijom 716 milijuna kuna. Da smo ostali pod istim uvjetima, to su kamatne stope od 6,5 ili 6,75 posto. Sada kad imate Vladu koja troši onoliko koliko zarađuje, koja razdužuje zemlju, koja je fiskalno konsolidirana, koja ima ili proračunski višak ili uravnoteženi proračun, onda je naša cijena države, odnosno njenih obveznica na tržištu kapitala, a ovdje su to domaći ulagači, puno jeftinija”- pojasnio je premijer.

Dodao je da je Hrvatska, zbog povoljnog stanja na tržištu novca, uzela čak 15 milijardi kuna, a ne 12,5 koliko je ukupan iznos. Nikad hrvatska država nije uspjela imati ročnost na 20 godina. To znači da onaj koji je uložio novac u te obveznice ima povjerenje u smjer i politiku i na tom tragu su i krenule nove projekcije Europske komisije, o gospodarskom rastu i naš poticaj za reformu, rekao je Plenković.

Što se tiče sastanka Kluba zastupnika u Mariji Bistricu naglasio je da se analizirala politička situacija, i da je nezaobilazna tema bila i koronavirus.

 “Važno je da svi budu bez panike, racionalni, razumni i oprezni, ali i da sve državne institucije, osobito naše zdravstvene ustanove, HZJZ, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo unutarnjih poslova, Državni inspektorat, svi rade svoj posao i to je ono što je najvažnije, brinemo o sigurnosti naših građana na razuman, racionalan i odgovoran način”, završio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije