Na današnji dan prije 28 godina mučki je ubijen Đuro Podboj

Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a

28. je obljetnica pogibije hrvatskog branitelja i djelatnika HRT-a i Odašiljača i veza Đure Podboja koji je 1991. godine poginuo na radnome zadatku braneći od agresora odašiljač Belje u Baranji. Njegova je smrt do danas ostala zapamćena kao izniman primjer hrabrosti i požrtvovnosti.

Đuro Podboj je bio svjestan važnosti odašiljača za širenje informacija i istine u tim ključnim trenucima na početku Domovinskoga rata. Na to je podsjetio i rukovoditelj Odjela za tehnologiju Odašiljača i veza Marijan Pavić koji je rekao da je u to vrijeme bilo iznimno važno da informacije odu u Hrvatsku i u cijeli svijet a Đuro Podboj je upravo radio svoj posao kako bi se to i dogodilo. Jedini je djelatnik Odašiljača i veza koji je poginuo u Domovinskom ratu, radeći svoj posao tehničara na objektu Belje koji danas nosi njegovo ime.

Lijepo je kada se kolege, tvrtke HRT i Odašiljači i veze sjete, to te pogura u životu kada znaš da i drugi misle na svoje kolege i žrtve Domovinskog rata, one koji su dali najviše što su mogli- zahvalio je sin poginulog Đure Podboja, Mario Podboj.

Kod spomen- obilježja Đuri Podboju vijence su položili i upalili svijeće njegova obitelj, kolege, suborci, izaslanstva ravnateljstva HRT-a, HRT centra Osijek, Odašiljača i veza te Zbora ratnih izvjestitelja.

Usprkos okupaciji i razaranjima, sustav Odašiljača i veza cijelo je vrijeme odašiljao radijske i televizijske programe Hrvatske radiotelevizije čime je spriječena informativna blokada. Đuro je bio heroj koji je za vrijeme Domovinskog rata do zadnjih snaga od agresora branio odašiljač HRT-a na Belju na kojem je radio.

Zahvaljujući tome Hrvatska je i u medijskom ratu ostvarila pobjedu, a dragi kolega za to je dao i svoj život.

Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a

NA DANAŠNJI DAN 1991. MUČKI JE UBIJEN ĐURO PODBOJ28. je obljetnica pogibije hrvatskog branitelja i djelatnika HRT-a i…

Objavljuje Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-aPetak, 23. kolovoza 2019.