Povezite se

Izdvojeno

Na današnji dan prije 25 godina počinjen je ratni zločin ubojstva 6 civila u Gruborima

Objavljeno

-

Piše: Pero Kovačević

Haaško tužiteljstvo je u svojoj optužnici protiv generala Gotovine , Čermaka i Markača, teretilo generale za taj počinjeni ratni zločin.Posebice su teretili Čermaka i Markača.
Bio sam zamoljen od strane obrane i Raspravnog vijeća da u svojom stručnom izvještaju kao svjedok pravni ekspert za hrvatsko zakonodavstvo u predmetu Gotovina, ,Čermak i Markač , obradim između ostalog i neke konkretne slučajeve počinjenih ratnih zločiuna,incidenata i slično kao što je i slučaj ubojstava u Gruborima.

Ovu ekspertizu sam priredio i predao Haaškom sudu u srpnju 2009. Evo što sam utvrdio i napisao u ekspertizi (kraća verzija koja se može dati javnosti) u vezi ubojstava u Gruborima :
„3.4.1 Cilj ove pravne ekspertize je kaznenopravno predočiti, simulirati i rekonstruirati postupanja nadležnih procesnih subjekata kaznenog postupka u više konkretnih slučajeva (na temelju uvida u raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na predmetni slučaj), sa stajališta hrvatskog nacionalnog zakonodavstva i faktičkog postupanja pojedinaca i institucija pravne države, s posebnim osvrtom na ulogu i obveze generala Čermaka, kao zapovjednika Zbornog mjesta Knin i ovlaštene osobe za kontakte s UNCRO-om i međunarodnim organizacijama, u tim slučajevima.
b) Slučaj ubojstava u Gruborima
– kvalifikacija događaja
3.4.18 Prema početnim spoznajnim informacijama i obavijestima, postojala je osnovana sumnja da se događaj (početno) pravno okvalificira kao počinjenje kaznenog djela ubojstva iz članka 34. Krivičnog zakona RH, te članaka 146. i 155. istog Zakona.
– postupak
3.4.19 Postupanje na temelju informacije da je počinjeno kazneno djelo regulirano je i propisano Zakonom o krivičnom postupku.
3.4.20 Slučaj ubojstava i paljenja u Gruborima dojavljen je civilnoj policiji i evidentiran u Dnevniku događanja PP Knin pod brojem 193 i 197, dana 26.8.1995. i u službenoj zabilješci zapovjednika PP Knin od 26.8.1995. To je bilo poznato i Specijalnoj policiji koja je imala obavezu postupiti po članku 139.2. Zakona o krivičnom postupku.
3.4.21 Na temelju primljenih obavijesti civilna policija je bila obvezna aktivirati kazneni postupak i to prethodni postupak – prijavljivanje – kaznena prijava, postupak u kojem sudjeluju procesni subjekti: civilna policija, ovlaštene službene osobe civilne policije, županijsko državno odvjetništvo u Zadru, kao stvarno i mjesno nadležno odvjetništvo, te istražni sudac.
3.4.22 Vojna policija, vojni tužitelj i istražni sudac ne sudjeluju u prethodnom postupku, jer nema sumnje da su počinitelji kaznenog djela vojne osobe.
3.4.23 General Čermak, niti bilo koji drugi vojni zapovjednik, ne mogu sudjelovati u prethodnom kaznenom postupku, jer nisu procesni subjekti prema Zakonu o krivičnom postupku.
– rezultati postupka
3.4.24 Postupak nije proveden do dana današnjeg.”

Širu verziju,obrade u slučaju ubojstava u Gruborima, ne mogu vam predočiti jer je riječ o dokazima koji su izvedeni na zatvorenim i privatnim sjednicama koje ne smijem javno objavljivati.

Izdvojeno

Rijekom se pjevalo “Zovi samo zovi”!!! Odgovor na zvijezdu petokraku !!!

Published

on

Izvor: Facebook/Dnevno

Veći broj građana okupio se u nedjelju popodne u središtu Rijeke prosvjedujući protiv postavljanja umjetničke instalacije Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ na krov Riječkog nebodera.

Prosvjednici su nakon okupljanja Mostu hrvatskih branitelja, prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.

Petokraku na riječkom neboderu nisu svi doživjeli kao “umjetničku instalaciju”.

Veliki broj Riječana crvenu zvijezdu jasno istaknutu u njihovom gradu, smatraju isključivo – provokacijom.

To su danas i pokazali kolonom koja je sa hrvatskim i hos zastavama prošetala gradom, uz uzvike “Vukovar” i pjesmom “Zovi, samo zovi”.

Iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se da je policija, temeljem saznanja da je došlo do okupljanja većeg broja građana izašla na mjesto događaja te da tijekom okupljanja nije bilo policijskog postupanja.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ postavljena je u nedjelju ujutro na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje, kako je priopćeno, podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Iz Rijeke 2020 naveli su da je umjetnička intervencija postavljena na dana kada je 1943., Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsjedao književnik Vladimir Nazor, donijelo Odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Hina/Dnevno

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Plenković: Oporba će uvijek dobiti čvrst odgovor kada aludira da sam korumpiran

Published

on

Dodao

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je izjavio da će oporbi uvijek čvrsto i jasno odgovoriti kada aludira i iznosi teze kojima ga optužuje za korupciju, te kako ne misli da se tim odgovorima ‘nabacuje blatom’ u javnom prostoru.

Upitan o primjerenosti komunikacije na saborskom aktualnom prijepodnevu – na kojem je neke saborske zastupnike, nakon njihovih teza iznesenih u pitanjima, nazivao debitantima, a oni mu uzvraćali da je nadmen – Plenković je kazao da je smisao aktualnog prijepodneva da se malo osjete političke tenzije i razmjene mišljenja.

Po meni, sve je bilo u okvirima nekakvih sličnih situacija ranije, ocijenio je premijer u izjavi novinarima nakon prvog aktualnog prijepodneva u novoj saborskoj sezoni.

“Imate glavnu tezu oporbe koja čak na mene osobno baca aluzije i optužbe o korupcije. Kada tako nešto čujemo, onda čvrsto i odgovaramo. Recimo da je vas optužio jedan debitant iz Mosta da ste dobili 22 milijarde eura na Europskom Vijeći, ali uz nekakav kuloarski deal da ćete kupiti (avione) Rafale, onda je to čemer i jad, i onda na to treba vrlo čvrsto i jasno odgovoriti”, poručio je Plenković.

Ističe da ta vrsta kavanskih tračeva, ogovaranja i nebuloza, zaslužuje takav odgovor.

Ili, dodao je Plenković, kada vas jedna debitantica, pretendentica na nekakva ozbiljnija mjesta u SDP-u, optuži da i ‘vaša nije gorjela dovijeka’ i da ćete završiti kao Sanader, onda to zahtijeva čvrst odgovor.

“Ta žena ne samo da ne zna ništa o odnosu između Sanadera i mene, nema pojima o tim relacijama; ne zna što ja o njemu mislim i ja to ne prihvaćam”, naglasio je  premijer, dodavši da u drugom mandatu nema teoretske šanse da bilo kome dopuštaju takve komentare.

“Svi će dobiti odgovor čvrst, jasan, onakav kakav zaslužuju”, poručio je Plenković, kazavši da je i on bio debitant u parlamentu, ali da se nije tako ponašao. ‘Nisam tu došao prvi put i onda objašnjavao ministrima i Vladi što trebaju raditi; a pri tome ne glasate za Zakon o obnovi Zagreba, ali imate ekspoze o tome’, kazao je.

Novinarima je rekao kako ne očekuju valjda da će, kada se na njega netko na aktualnom satu nabaci blatom, kazati: ‘Hvala vam, baš mi dobro stoji’.

Odbacio je i medijsku tezu da time ‘prlja javni prostor’, pojasnivši da samo ne prihvaća optužbe za korupciju koje ne stoje.

“Ljudi koji izlaze s takvim tezama moraju instantno dobiti jasan odgovor, to je sve”, poručio je premijer.

Za Mostovu inicijativu kojom bi se Vladu obvezalo da podnese izvještaj o radu Nacionalnog stožera Civilne zaštite u roku od 30 dana, kazao je da za nju nije čuo i ništa ne zna o tome.

Odbacio je i tezu Miroslava Škore da Ustavni sud odlučuje onako kako se on i predsjednik Zoran Milanović dogovore; pogotovo, istaknuo je Plenković, u recentno slučaju u kojem smo zastupali dijametralno suprotne stavove.

Nisam tu izjavu čuo, tako da uzimam s rezervom da je čak i on uspio reći da je ovo rezultat dogovora nas dvojice; a ako je to rezultat dogovora, onda stvarno ne znam kako mi to gledamo na rad Ustavnog suda, zaključio je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Obilježena 30. godišnjica i Nacionalni dan Mladeži HDZ-a

Published

on

Dodao

Predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš poručio je u subotu povodom obilježavanja nacionalnog dana i 30. godišnjice osnutka, kako se Mladež HDZ-a trudi dati prave odgovore i biti glas mladih u Hrvatskoj politici.

“Trudimo se dati prave odgovore, biti glas mladih u hrvatskoj politici, ja bih rekao da smo u tome uspješni, povjerenje imamo, i svake godine izlazimo s novim idejama, novim mjerama i trudimo se biti ovdje”, kazao je Vidiš novinarima ispred središnjice HDZ-a. Dodao je kako je Mladež HDZ-a generacija koja baštini tradicionalne vrijednosti, ali zasukanih rukava gleda prema budućnosti.

Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je kako joj je drago da se mladi sve više uključuje u društvo a HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ocijenio da 30-godišnji staž Mladeži HDZ-a znači da postoje rezultati rada, te da HDZ ima svijetlu budućnost.

“Teme mladih, koje dolaze kroz javni prostor, a vezane su za mlade, od zapošljavanja, boljih radnih mjesta, digitalizacije, zelene energije, svega onoga što su sada teme kojima se bave mladih u fokusu su Vlade”, poručio je.

Na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a sudjelovao je i predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković

Nacionalni dan Mladeži HDZ-a i 30. godišnjica osnutka obilježen je u drugačijim okolnostima nego do sada, sukladno epidemiološkim mjerama, a program obilježavanja prenosio se videovezom.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije