Na današnji dan 1995. godine Zagreb dočekao svoje heroje, pripadnike Specijalne jedinice policije “Alfa”!

Da se ne zaboravi, jedan dan koji će mnogima ostati u vječnom sjećanju.

Na Trgu bana Jelačića 9. kolovoza 1995. godine Zagreb je dočekao svoje heroje nakon povratka iz veličanstvene operacije “Oluja”.

Sjetimo se, oni su krenuli iz Zagreba 1991., svako na svoj način, ne znajući što ih čeka. Sudjelovali su u svim najvažnijim vojnim akcijama za obranu naše domovine.

Spomenimo i to da je Specijalna jedinica policijske uprave zagrebačke ALFA osnovana 23.7.1991. godine, koja je u Domovinskom ratu prešla je gotovo sva ratišta Banovine, Zapadne slavonije, Like pa sve do Dubrovnika.

U Alfama je bilo 369 aktivnih i 454 pričuvna djelatnika, koji su bili pretežno dragovoljci i ljudi koji su radili u policiji.

N ažalost, u borbenim akcijama ubijeno je 8, a ranjeno 100 pripadnika. Zahvaljujući profesionalizmu Alfe su jedna od rijetkijh jedinica čiji je odnos gubitaka nanesenih neprijatelju 10 puta veći od gubitaka.

Jedinica je pohvaljena Ukazom predsjednika dr. Franje Tuđmana 1991. za osvajanje vojarne Velika Buna. Odlikovana je i Grbom grada Zagreba, Medaljom Grada Zagreba i Redom Nikole Šubića Zrinskog. Alfe su odigrale i značajnu ulogu u Oluji, ulazak u Zagreb su okarakterizirali kao najsretniji dan za njih.