Na današnji dan 1991. godine ubijen je Gordan Lederer

FaH

Na današnji dan, 10. kolovoza 1991., na Čukur brdu iznad Hrvatske Kostajnice ubijen je jedan od najboljih snimatelja HTV-a, Gordan Lederer.

Lederer je stradao od snajperskog hica koji ga je pogodio na radnom zadatku (od strane Milana Zorića, kojeg je prepoznala jedna obitelj iz Siska te njegova supruga) za vrijeme snimanja hrvatskih vojnika u akciji izviđanja tijekom neprijateljskih napada na Pounje.

Diplomirao je na studiju filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a osim toga bavio se fotografijom i arheologijom. U ulozi ratnog snimatelja našao se u Iraku početkom 1991., a ubrzo nakon povratka u ratom zahvaćenu domovinu, kamerom obilazi krizna žarišta od Knina do Vukovara. Tako je među ostalim snimio i prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima početkom ožujka u Pakracu.

U srpnju, nakon povratka sa snimateljskog zadatka u ratom zahvaćenoj Sloveniji odlazi na Banovinu gdje snima rame uz rame sa hrvatskim borcima u želji da svijetu pokaže istinu o velikosrpskoj-JNA agresiji koja se događa u Hrvatskoj. Nakon što je pogođen snajperskim hicem, dok je primao prvu pomoć, sa srpskih položaja ispaljena je granata koja je Ledereru nanijela još teže ozljede.

Iako je Lederer bio profesionalni novinar te aktivan s obje strane crte razdvajanja, načelnik štaba 5. armijske oblasti tzv. JNA, zločinac general Andrija Rašeta nije dopustio da se ranjenog Lederera prebaci helikopterom do bolnice u Zagrebu, što je na kraju završilo pogubno za njegov život, jer su u vožnji zapriječenim cestama izgubljeni sati što je bilo presudno za život mladog 34-godišnjeg snimatelja, koji je preminuo.

Od njegovih posljednjih snimki posmrtno je montiran čuveni film ”Banijska ratna praskozorja”, koji je mnogima od nas ostao u sjećanju, kao jednan od simbola Domovinskog rata i uspomena na borbu Hrvatske za slobodu i nezavisnost.

Na mjestu pogibije Gordana Lederera danas stoji spomen obilježje ”Slomljeni pejzaž”, koje je izrađeno na inicijativu HRT-a.

U spomen na Gordana danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjestu njegove pogibije na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice, gdje je stradao snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.