Na Cvjetnom trgu obilježen Europski tjedan oživljavanja srca

Foto HINA/ Dario GRZELJ

U povodu Europskog dana oživljavanja srca, na Cvjetnom trgu je u subotu održan edukativni program “Zajednica spašava živote”, odnosno pokazna vježba oživljavanja koja, ako se pruži u prve tri minute, može spasiti nečiji život u slučaju iznenadnog zastoja srca.

“Statistike govore da oko 9000 građana godišnje doživi iznenadni srčani zastoj koji nažalost vrlo rijetki uspiju preživjeti zahvaljujući pravovremenoj pomoći osoba koje ima prve pristupe, a najčešće se radi o ukućani ili osobama s kojima rade,” kazala je predsjednica Hrvatskog društva za reanimaciju Hrvatskog liječničkog zbora Silvia Hunjadi Antičević.

Dodala je kako to društvo već 15 godina educira zdravstvene djelatnike diljem Hrvatske te im je želja da se takva edukacija, uz podršku zdravstvene administracije, uvede i u školski kurikulum kako bi djeca kroz dva sata nastave godišnje mogla naučiti tehniku reanimacije.

“Edukacija iz oživljavanja je vrlo jednostavna, međutim, ono se kao i svaka vještina mora obnavljati. Pokazalo se da su to najbolje spremna prihvatiti djeca i mnoge europske zemlje su uvele edukaciju u škole i djeca već od petog razreda osnovne škole mogu naučiti oživljavati i prenijeti svoje znanje obiteljima”, kazala je Hunjadi Antičević.

Od iznimne je važnosti, dodaje, pomoć pružiti u prve tri minute, kako bi se uspostavio srčani ritam do dolaska hitne medicinske službe. U tome uvelike mogu pomoći uređaji automatski vanjski defibrilatori, koji su danas razmješteni na strateškim pozicijama u gradovima, gdje se okuplja veliki broj ljudi. Radi se o uređajima koji putem blagih i kontroliranih elektro-šokova na predjelu grudi ili izravno na srcu mogu ponovno uspostaviti srčanu funkciju.

Vježbe reanimacije prikazali su na Cvjetnom trgu učenici srednjih škola, koji su prošli edukaciju iz reanimacije, djelatnici zagrebačke hitne medicinske službe, pripadnici policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugi.

Pokaznoj vježbi oživljavanja prisustvovao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je rekao kako je nužno pojačati edukaciju djece u osnovnoj i srednjoj školski kao i kroz  izvanškolske aktivnosti, putem Hrvatskog Crvenog križa i u vozačkoj školi, kako bi se naučilo pomoći u takvim situacijama, jer nakon tri minute od zastoja srca mozak je mrtav i više nema smisla reanimirati.

“Glavna poruka danas je hitna i hrvatski profesionalci u sustavu su bili uvijek izvrsni i to će ostati, a na nama je naučiti od malih nogu prepoznati zastoj srca i priskočiti u pomoć u tim prvim minutama do dolaska hitne pomoći”, rekao je Kujundžić

Hina/Nac.