Na čemu su diplomirali vodeći ljudi države

Tportal otkriva na čemu su diplomirali, magistrirali i doktorirali aktualni ministri te troje najviše pozicioniranih političara, premijer, predsjednica i šef Sabora

Naslov magistarskog rada ministra financija Zdravka Marića  je ‘Analiza tijekova kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije’, a doktorata, koji je pisao 2008., u vrijeme dok je u Ministarstvu financija bio državni tajnik, ‘Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća’, piše Tportal.

Dr. u tituli ima i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Tema diplomskog rada ministrice znanosti i obrazovanja bila je ‘Pseudoeuklidska geometrija i njene primjene u fizici‘, a tema znanstvenog magistarskog rada bila je ‘Semiriemanova geometrija‘. Naziv doktorske disertacije ministrice Divjak je ‘Geometrija pseudogalilejevih prostora‘.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ima titulu doktora znanosti. Magistrirao je 1988. godine na temu ‘Liječenje metastaza mišjeg tumora modifikatorima biološkog odgovora’ na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a 1992. obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom ‘Učinak kemoterapije i imunomodulatora na jetrene metastaze adenokarcinoma debelog crijeva u štakora’.

Doktorica znanosti je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U svojem magistarskom radu bavila se utjecajem europskih integracija na hrvatsku kulturnu politiku, dok je 2013. doktorirala na temu ‘Promjene opsega nacionalnih kulturnih politika pod utjecajem međunarodnih integracijskih procesa’.

Ministar državne imovine Goran Marić je doktorirao na temu ‘Upravljanje poslovnim odnosima u sustavu poslovnog marketinga’.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić doktorirala je prije pet godina na temu ‘Utjecaj veličine i strukture javnih rashoda na kretanje ekonomske aktivnosti’.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić doktorirao je na temu ‘Tečajni mehanizam ERM 2 u procesu pristupanja europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji’.

Naslov diplomskog rada potpredsjednika Vlade Predraga Štromara je: ‘Privatizacija hotelsko-ugostiteljskih poduzeća u Republici Hrvatskoj’.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković diplomirao je 1986. na temu ‘Odnosi između organa uprave i pravosuđa’, dok se ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u diplomskom radu bavio pouzdanošću astronomske navigacije. Kako bi stekao naslov inženjera pomorskog prometa, Butković je napisao rad na temu ‘Prijevoz opasnih tereta morem’.

Ministar turizma Gari Cappelli je na Pomorskom fakultetu u Rijeci 1985. godine završio stručni studij nautičkog smjera obranom diplomskog rada na temu ‘Brodski magnetni kompas’.

Ministar uprave Lovro Kuščević u diplomskom radu bavio se građanskim parničnim postupkom, a ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić razvojem integralnog transporta u Jugoslaviji. Magistrirala je na temu ‘Proširenje EU-a’.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganićdiplomirala je 1981. godine na lokalnu temu s obzirom na to da je iz Karlovca: ‘Socijalni problemi mjesne zajednice Sjeničak, općina Karlovac’.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac studij je zaključila stečajem Županjske banke, što joj je bila tema diplomskog rada.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović magistrirao je na temu ‘Transatlantski odnosi u posthladnoratovskom razdoblju’.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na Visokoj poslovnoj školi s pravom javnosti napisao je stručni završni rad na temu ‘Ekonomski utjecaj eura na financijsko tržište u Republici Hrvatskoj’. Tema Medvedova završnog rada u Ratnoj školi ‘Ban Josip Jelačić’ bila je ‘Personalno upravljanje’.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bavio se u svom diplomskom radu zapošljavanjem stranih državljana u Hrvatskoj, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević diplomirao je na temu ‘Vojna taktika: Satnija u napadu, vod u obrani’. Potkraj 90-ih Krstičević se školovao i u Ratnoj školi u SAD-u te mu je tema rada bila ‘Mirovne operacije u Republici Hrvatskoj’.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić završio je Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, smjer meteorologija i oceanografija. Na Geofizičkom odsjeku 2009. je i magistrirao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ima dvije diplome. Na Građevinskom fakultetu 1991. diplomirao je na temu ‘Elementi visokogradnje – pokrivački radovi na kosim krovovima’. Dvije godine kasnije imao je drugu diplomu u rukama, i to onu s Fakulteta političkih znanosti. Tema diplomskog rada na Politologiji bila mu je ‘Politički sistem – analiza odnosa moći u Republici Hrvatskoj’.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković diplomirao je na Pravnom fakultetu 1993. na temu ‘Institucije Europske zajednice i proces donošenja odluka’, a stupanj magistra znanosti stekao je 2002. obranivši magistarski rad pod naslovom ‘Subjektivitet Europske unije i razvoj Zajedničke vanjske i sigurnosne politike’.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović diplomirala je 1993. u Zagrebu, i to engleski i španjolski jezik. Tema magistarskog rada dostupna je iz njezine biografije. Bavila se američko-sovjetskim odnosima u vrijeme administracije predsjednika SAD-a Ronalda Reagana 1981. – 1989.

Grabar Kitarović trenutačno je na doktorskom studiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, smjer međunarodni odnosi, piše Tportal.