Na Baliju zbog vulkana evakuirano gotovo 50.000 stanovnika

Gotovo 50.000 stanovnika turističkog otoka Balija koji žive blizu vulkana evakuirano je zadnjih dana dok se zbog seizmičke aktivnosti strahuje od erupcije prvi put u više od pola stoljeća, kazao je indonezijski dužnosnik.

Broj evakuiranih raste na 48.540, izjavio je glasnogovornik agencije za upravljanje prirodnim katastrofama Sutopo Purwo Nugroho na konferenciji za tisak u Džakarti.

Vulkan Agung koji se nalazi na oko 75 kilometara od turističkog grada Kute tutnji već od kolovoza. Indonezijske vlasti odredile su u petak razinu maksimalne uzbune na otoku i preporučuju da se ostane na više od devet kilometara od kratera.

Evakuirani stanovnici prihvaćeni su u privremena skloništa ili su otišli kod rodbine. Međutim, još uvijek ima ljudi koji odbijaju biti evakuirani. Prvi razlog je što još nije došlo do erupcije. Drugi je što se brinu za svoju stoku, rekao je glasnogovornik.

Gotovo 2000 krava u okolici brda Agung također je evakuirano. Međunarodna zračna luka Denpasara, glavnog grada Balija, koja svake godine prima milijune turista, zasad nije pogođena. No, zrakoplovne vlasti nadziru izbliza stanje i predviđaju eventualno zatvaranje.