Povezite se

Crna Kronika

Na Bajakovu spriječeno krijumčarenje oko 25 kilograma marihuane

Objavljeno

-

Oko 25 kilograma marihuane skrivene u kombi vozilu pronašli su hrvatski policajci i carinici na graničnom prijelazu Bajakovu, a koju je u Hrvatsku pokušao pokušao prokrijumčariti 32-godišnji državljanin Kosova, izvijestila je u srijedu vukovarsko-srijemska policija.

Policija je navela da je na ulazu u Hrvatsku,  u ranim jutarnjim satima u utorak, kontroliran Mercedes Sprinter slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Kosova, a kao putnik u vozilu bio je 22-godišnji državljanin Kosova.

Pregledom vozila, a zatim i pretragom u preinačenim dijelovima vozila pronađeno je 23 pvc paketa u kojima je bila marihuana.

Državljani Kosova uhićeni su i nakon kriminalističkog istraživanja predani u pritvorsku jedinicu policije, uz kaznenu prijavu za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Crna Kronika

Čelnik Janafa pod istragom, za gradonačelnike se čeka formalno skidanje imuniteta

Published

on

Na fotografiji Rafael Krešić, odvjetnik jednog od osumnjičenih. foto HINA

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenika dok se za dvojicu gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a koji su i saborski zastupnici čeka da im Sabor sutra i formalno ukine imunitet.

Istraga protiv predsjednika Uprave Janafa i ostalih pokrenuta je temeljem kaznene prijave ‘policijskog Uskoka’ nakon cjelodnevnih pretraga i ispitivanja u tužiteljstvu.

Uz direktora Janafa istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek, dok se skidanje imuniteta čeka za HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Prvookrivljeni Petek je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove, pri čemu su fingirani pozivni natječaji.

Petek u zamjenu za posao podmitio čelnika Janafa s 1,96 milijuna kuna

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Kovačević je zatim u Janafov plan investicija uvrstio dva projekta, nakon čega je koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika tvrtke zatražio od dvojice direktora Sektora sigurnosti i zaštite te Sektora transporta nafte da poduzmu sve kako bi Petekovoj tvrtki osigurali dodjelu poslova.

Sektorski direktori pritom su prepustili dio natječajne dokumentacije za jedan od poslova.

Potom su između Janafa i trgovačkog društva prookrivljenog Peteka zaključena dva ugovora o izvođenju radova, svaki u vrijednosti od 20 milijuna kuna.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Velikogorički gradonačelnik namjestio Peteku milijunski posao

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestookrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom.

Fingirani pozivni natječaj

Taj okrivljenik je nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvookrivljenim započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će se glasanje o skidanju imuniteta zastupnicima glasovati u petak 10 sati.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Uskok potvrdio uhićenje Janafovog direktora Dragana Kovačevića

Published

on

Uskok je u četvrtak potvrdio uhićenje direktora Janafa Dragana Kovačevića ističući da su u tijeku uhićenja više osoba koje se, među ostalim, sumnjiči za trgovanje utecajem, davanje mita i nezakonito pogodovanje.

U priopćenju u kojem ne navodi identitete osumnjičenika, Uskok je dodao da je putem Državnog odvjetništva zatražio od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele “zakonom predviđene radnje” nad dvojicom čelnika lokalne samouprave.

Riječ je o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovom gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću koji su ujedno i saborski zastupnici te ih štiti imunitet. Obojica su medijima kazali da nemaju nikakve veze s korupcijom. O zahtjevu za skidanjem imuniteta poslijepodne će odlučivati saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Uskok je priopćio da se uhićenja i pretrage provode u suradnji s policijom nad više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

”Nakon što osumnjičenici budu ispitani, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena”, zaključio je Uskok.

Odvjetnik Dragana Kovačevića, Ivo Farčić, potvrdio je ranije da je Kovačević uhićen pod sumnjom u trgovinu utjecajem te da očekuje “pretraživanje još niza prostorija što će najvjerojatnije potrajati čitav dan”. Na pitanje očekuje li da će Kovačević tijekom dana biti ispitan na Uskoku, Farčić je kazao kako je vjerojatnije da će se to dogoditi sutra.

Mediji navode da je Kovačević osumnjičen da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna.

Pretrage, kako se doznaje, traju i u drugim gradovima, a prema neslužbenim informacijama uhićeno je ukupno 10 osoba, dok se za dvojicu osumnjičenih čeka skidanje saborskog imuniteta.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Tužiteljstvo: Istraga protiv Todorića najsloženiji slučaj gospodarskog kriminaliteta

Published

on

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u utorak je ustvrdilo da je dvoipogodišnja istraga protiv Ivice Todorića i njegovih suptuženika za izvlačenje više od 1,24 milijarde kuna iz Agrokora najsloženiji slučaj gospodarskog kriminaliteta do sada vođen u Hrvatskoj.

Ne navodeći imena optuženika državno odvjetništvo je izvijestilo da je prvookrivljenom Todoriću na štetu Agrokora, uz pomoć ostalih, pribavljena protupravna imovinska korist od 923 milijuna kuna, a nizozemskom trgovačkom društvu od 320,7 milijuna kuna.

Uz Todorića i sinove Ivana i Antu istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Neosnovana isplata dividente nakon lažnih financijskih rezultata

U opsežnom priopćenju tužiteljstvo navodi da optužene u prvoj točki optužnice tereti da su lažno prikazivali financijski rezultat i položaj Agrokora boljim od stvarnog i neosnovano isplaćivali dividendu na štetu tvrtke.

“Time su prvookrivljeniku pribavili znatnu nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 306.488.000 kuna, a nizozemskom trgovačkom društvu u iznosu od 320.720.000 kuna”, oštetivši Agrokor za 627.208.000 kuna. Obmanjujući “opću i gospodarsku javnost” optuženi su lažno prikazivali poslovne rezultate i značajnu akumuliranu dobit iz koje je neosnovano isplaćivana dividenda.

Osim toga, optuženi su prikrivali potraživanja Agrokora prema Todoriću, zatim dugovanja Agrokora prema bankama i drugim tvrtkama, kao i istovremeno lažno prikazivali iznos ključnih pokazatelja financijskog položaja društva.

“U svakom od navedenih elemenata financijskog izvještavanja, nesrazmjer između objavljenog u godišnjim financijskim izvješćima A. d.d. za 2006-2015. i stvarnog stanja, mjerljiv je u milijardama kuna”, ističe tužiteljstvo.

Prikrivali Agrokorova potraživanja prema Todoriću, ali i obveza prema drugima

Nadalje, okrivljene terete se da su od 2010. prikrivali obveze Agrokra prema bankama i drugim trgovačkim društvima, kao i potraživanja Agrokora prema Todoriću.

Uslijed neosnovanog prijeboja, navodi državno odvjetništvo, nisu prikazani Todorićevi privatni troškovi koje je platio Agrokor kumulirano od 2011. do 2014. u iznosu od najmanje 55,6 milijuna kuna, a u bilanci nisu prikazane obveze Agrokora prema bankama i drugim tvrtkama.

Također, od sredine prosinca 2016. do kraja ožujka 2017. kako bi prikrili navedenu knjigovodstvenu manipulaciju i lažiranje bilance potpisali su Sporazum o snošenju mogućih negativnih efekata projekta IPO Agrokor kojim je Todorić preuzeo obvezu nadoknaditi troškove i obveze Agrokora nastale u postupku pokrenute inicijalne ponude dionica, “koje obveze se oslobađa ukoliko projekt ne bude realiziran”.

Istovremeno, potpisali su i Sporazum o raskidu s datumom 14. prosinca 2016. kojim su utvrdili da do realizacije projekta inicijalne ponude dionica nije došlo, niti će ikada doći i oslobađaju Todorića naknade nastalih troškova i obveza.

U pogledu prikrivanja dugovanja optužene tužiteljstvo sumnjiči i da nisu prikazali i dodatne obveze Agrokora prema bankama prikrivene na druge načine.

“Također, okrivljenici se terete da su od 2010. nadalje lažirali podatke i u izvještaju o novčanom tijeku. Na taj su način obmanuli korisnike godišnjeg financijskih izvješća tog trgovačkog društva u pogledu likvidnosti i solventnosti”.

Agrokorov novac Todorić navodno trošio na dionice, Kulmerove dvore i privatni luksuz

Drugom točkom optužnice stavlja im se na teret da su Todoriću omogućili da bez ulaganja svog novca kupi 12.811 povlaštenih dionica Agrokora od EBRD-a, za 100 milijuna eura. Taj je novac, za koji su osumnjičenici navodno znali da ga Todorić neće vratiti, pribavljen zaduživanjem Agrokora i kreditnim aranžmanima putem poslovnih partnera, a kredite je vraćao Agrokor.

Treća točka odnosi se na razdoblje od kraja 2012. pa do 3. siječnja 2013. kada je Todorić kao predsjednik uprave, bez odluke nadzornog odbora, osigurao uplatu Agrokorovih 122,8 miljuna kuna, za koje se tvrtka kreditno zadužila, na svoj račun.

Tim je novcem Todorić navodno podmirio osobni kredit prema banci kojim su od Agrokora, kako se neslužbeno doznaje, kupljeni Kulmerovi dvori u kojem živi.

Novcem Agrokora i njegove tvrtke u švicarskom Zugu Todorić je, prema četvrtoj točki optužnice, plaćao troškove “uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova”, čime je tvrtku navodno oštetio za dodatnih 109,4 milijuna kuna.

U optužnici tužiteljstvo predlaže da se Todoriću uz jamstvo od 7,5 milijuna kuna u gotovini, produlje mjere opreza koje su mu određene kada je pušten iz istražnog zatvora gdje je bio nakon izručenja iz Velike Britanije.

Tužiteljstvo traži da Todorić bez posebnog odobrenja ne napušta Zagreb

Tako bi i dalje bio dužan boraviti na prijavljenoj adresi i bez odobrenja ne bi smio napuštati Zagreb. Do pravomoćnosti ili izvršnosti presude Todoriću bi, po prijedlogu tužiteljstva, bila oduzeta i putovnica.

Tužiteljstvo je izvijestilo i da je istraga u ovom slučaju trajala više od dvije i pol godine zbog “izuzetne složenosti materije, obimne dokumentacije i potrebe provođenja brojnih dokaznih radnji koje su uključivale i međunarodnu pravnu pomoć i pravosudnu suradnju”.

Podsjećaju i da je za Todorićem, koji je pobjegao u London, bio izdan europski uhidbeni nalog te da su u spis koji ima 82.847 stranica prikupljena brojna financijska izvješća, poslovne knjige, elektronička pošta i ostala dokumentacija Agrokora njegovih ovisnih društava, dioničara, poslovnih partnera, banaka, revizora, Središnjeg klirinškog depozitarnog društva i drugih osoba.

Dodaju da je vještačenje povjereno poljskoj revizorskoj kući jer su “neke domaće revizorske tvrtke odbile prihvatiti vještačenje jer prema njihovim izjavama nemaju potrebne kapacitete dok su neke bile u potencijalnom sukobu interesa”. Troškovi vještačenja i prevođenja pribavljene poslovne dokumentacije iznosili su gotovo 11,5 milijuna kuna.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu suzdržat će se od davanja izjava i intervjua, odgovaranja na moguće komentare okrivljenika i branitelja, s obzirom da optužnica nije potvrđena. Sve navedeno u optužnici, bit će predmet razmatranja nadležnog sudskog vijeća”, zaključuju u priopćenju.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije