Na Antarktici se otvorila tajanstvena rupa veličine Nizozemske

Nasa

Na Antarktiku se otvorila gigantska tajanstvena rupa veličine jezera Superior ili američke savezne države Maine, a znanstvenici nisu sigurni zašto, piše Motherboard.

Atmosferski fizičar Kent Moore smatra novonastalu rupu poprilično nevjerojatnom, te kaže da izgleda kao rupa koja se stvori u ledu kod jakog udarca.

Područja otvorenog mora okružena ledom, kao što je ovo, nazivaju se polonij, a stvaraju se u područjima Antarktika. Međutim, čudno je to što se ova polonija napravila duboko u ledu i vjerojatno se formirala dugim procesima koji još nisu istraženi, javlja Lider.

Tijekom 1970-ih na istom mjestu je uočena polonija, međutim znanstvenici nisu uspjeli otkriti uzrok jer tadašnji instrumenti za promatranje nisu bili ni približno precizni kao današnji. Četiri desetljeća kasnije rupa se ponovno stvorila.

Iako bi bilo logično za stvaranje rupe okriviti klimatske promjene, Moore smatra da je prerano donositi takve zaključke. Ono što znanstvenici mogu sa sigurnošću reći je da će rupa imati velik utjecaj na oceane.

Moore objašnjava da nakon što se morski led otopi, stvara se veliki kontrast u temperaturi između oceana i atmosfere. Gušća hladnija voda odlazi na dno oceana, dok se toplija zadržava na površini.

Na Antarktiku se događaju velike promjene, stoga je važno otkriti zašto se ova rupa stvorila kako bi otkrili uzrok brojnih procesa koji se trenutno odvijaju.