Na 52. ‘Vinkovačkim jesenima’ i do 150 tisuća posjetitelja

Foto: VInkovačke Jeseni

52. Vinkovačke jeseni, održavaju se od 8. do 17. rujna. Okupit će gotovo 10.000 sudionika.  Tijekom 10 dana održat će se preko 60 različitih priredaba u okviru manifestacije i za očekivati je kako će i ove godine manifestacija u gradu na Bosutu privući između 120.000 i 150.000 gostiju. Pokroviteljica ovogodišnjih ‘Jeseni’ je predsjednica RH Kolinda Grabar -Kitarović.

Ovogodišnja manifestacija kreće 8. rujna Folklornim večerima gdje će od 8. do 13. rujna nastupiti 57 folklornih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije pa je to ujedno i Županijska smotra izvornog folklora. Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina i svečani mimohod je u subotu i nedjelju 9. i 10. rujna, javlja HRT.

15. rujna u 20 sati na Velikoj pozornici slijedi Svečano otvorenje 52. Vinkovačkih jeseni. Najatraktivnija priredba i vrhunac Jeseni je nedjeljni mimohod 17. rujna, u kojemu će biti 81 kulturno-umjetničko društvo, te 30 svečano ukrašenih konjskih zaprega i jahača.

Vinkovačke jeseni su prešle uske zavičajne granice i započele međusobno povezivati sve one ljude koji vole i cijene tradicijsku kulturu, jezik i običaje. One su čuvarica i slikarica izvornoga načina života, one pokazuju slike prošlosti i sadašnjosti, upućuju na neistražene pravce i mogućnosti u budućnosti. Vinkovačke su jeseni izašle iz duše slavonskoga čovjeka, one su potvrda ljepote ravnice, one su želja da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština, koju treba otkrivati suvremenom čovjeku i ljubitelju narodnih glazbenih umjetnina. Cijeli program pogledajte na službenoj stranici.

Ljubitelji kulturne baštine, narječja i starih običaja u petak 15. rujna na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.30 moći će izravno biti u Vinkovcima, kada je na rasporedu izravan prijenos otvorenja 52. Vinkovačkih jeseni, jednoga od najpoznatijih festivala u Republici Hrvatskoj. Posljednji vikend Vinkovačkih jeseni već će tradicionalno obilježiti dvodnevna Državna smotra izvornoga hrvatskog folklora, koju će Hrvatska radiotelevizija prikazati naknadno u dva dijela, dok će se Svečani mimohod u nedjelju 17. rujna također prenositi izravno na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) s početkom u 9.00. Urednik je i voditelj prijenosa Branko Uvodić.