Na 31. Zagrebačkom maratonu 4500 trkača 27 zemalja svijeta

Izvor: Grad Zagreb

Pucnjem iz pištolja zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet na Trgu bana Josipa Jelačića označio je start 31. Zagrebačkog maratona.

Zamjenik Korlaet svim je trkačima zaželio sreću i uspjeh u natjecanju, te istaknuo zanimljivost kako je Zagreb od svoje najistočnije do najzapadnije točke dugačak točno 21 kilometar, pa svi koji su trčali polumaraton mogu reći da su pretrčali cijeli grad, a maratonci da su ga pretrčali čak dva puta.

„Grad Zagreb prepoznat je kao destinacija za sve više važnih sportskih priredbi kao što je ova i zato uživa veliku podršku Gradske uprave. Nastojimo i dalje biti potpora svim sportašima i omogućiti brojna natjecanja i utrke“, rekao je zamjenik zahvalivši svima koji su došli i obogatili ovo izdanje Zagrebačkog maratona.

Maraton je okupio oko 4500 trkača svih dobnih kategorija iz 27 zemalja svijeta koji su se natjecali u disciplinama polumaraton (21 km) i maraton (42 km), Garmin 10k, te utrkama štafeta.

Grad Zagreb sufinancirao je dio troškova organizacije utrke preko Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba kao Veliku sportsku priredbu od posebnog značaja s oko 100 tisuća eura.

Zagrebački maraton je nosilac svjetskog priznanja World Athletics, čime ima status jedinog hrvatskog maratona na listi priznatih kvalifikacijskih utrka za velika natjecanja: Olimpijske igre, Svjetska i Europska prvenstva.

Ovo je najveći hrvatski i jedan od najvećih maratona u regiji. ZG maraton član je i svjetske organizacije Abbot World Marathon Majors čime je uvršten na listu kvalifikacijskih maratona za sudjelovanje na maratonima u Bostonu, Chicagu, New Yorku, London, Berlinu i Tokiju.