Na 16. Međunarodnom pčelarskom sajmu više od 180 izlagača

16. Međunarodni pčelarski sajam u subotu je u Gudovcu okupio više od 180 izlagača, a tijekom predstojeća dva dana na 5.000 četvornih metara izložbenog prostora posjetitelji će imati priliku vidjeti najveću izložbeno-prodajnu ponudu pčelarske opreme i strojeva te meda i pčelinjih proizvoda.

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je upozorila da je pčelarstvo, baš poput ostalih sektora u poljoprivredi, vrlo ranjivo, ali i da se u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi veliki rast pčelara i pčelinjih zajednica.

„Danas je u Hrvatskoj 8142 pčelara sa 418 tisuća pčelinjih zajednica, što je velik rast, ali treba biti iskren do kraja i reći da je takav rast posljedica sve većeg upisa pčelara u sustav”, istaknula je ministrica Vučković dodavši kako Hrvatska ujedno bilježi i smanjenje deficita u pčelarskim proizvodima jer uvoz meda smanjio više nego što se smanjio izvoz meda.

Ministrica je istaknula i da je tisuću pčelara u programu nacionalne staklenke meda koja potvrđuje kvalitetu hrvatskog meda te najavila dodatne potpore pčelarima za uključivanje u taj program. Kazala je i da su vinarima ulazni troškovi smanjeni za 12 milijuna kuna te da će u sklopu nacionalnog programa za vino vinari imati pravo na potpore od 11 milijuna eura godišnje. Usto, intenzitet potpore za vinare diže se sa 50 na 75 posto, naglasila je ministrica Vučković.

Jedan od glavnih motiva za putovanje do Gudovca pčelarima predstavlja upoznavanje s novitetima u pčelarstvu, posebice kada je riječ o novim tehnologijama i inovacijama. Jednu od ključnih prepoznatljivosti Pčelarskog sajma predstavlja edukativna komponenta.

Osim proizvoda vezanih uz pčelarstvo i proizvodnju meda, na sajamskom prostoru predstavit će se i brojni drugi proizvodi poduzetnika, obrtnika i OPG-a, a bit će tu i raznolika ugostiteljska ponuda popraćena brojnim zabavnim sadržajem za posjetitelje.

Već sedmu godinu zaredom paralelno s Pčelarskim sajmom održava se i Izložba vina i vinogradarske opreme.

Davorin Posavac, direktor tvrtke Bjelovarski sajam, u pozdravnom govoru zahvalio se izlagačima i posjetiteljima na velikom odazivu te spomenuo da po prvi puta na Pčelarskom sajmu izlažu izlagači iz Južne Koreje.