MZO: Školama poslana hitna uputa o suspenziji učitelja optuženog za spolno zlostavljanje djece

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) zaprimilo je od Gimnazije Daruvar potvrdu Državnog odvjetništva da je protiv učitelja J.M. pokrenut kazneni postupak te je sukladno dobivenim informacijama žurno obavijestilo preostale škole u kojima je taj učitelj zaposlen da postupe sukladno Zakonu i udalje učitelja s posla, priopćeno je iz MZO.

S obzirom na to da je riječ o kaznenom postupku radi optužbe za kazneno djelo koje je člankom 106. stavkom 1. i 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano kao zapreka za rad u školskoj ustanovi, Ministarstvo je pozvalo Škole da žurno postupe u skladu s obvezom iz stavka 5. toga članka, kojim je propisana obveza udaljenja takvog radnika od obavljanja poslova, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo je prošli tjedan zatražilo inspekcijski nadzor zbog slučaja srednjoškolskog profesora s područja Daruvara i Bjelovara koji ima pravomoćnu optužnicu za spolno zlostavljanje.

U medijima je tada objavljeno da profesor, zaposlen u nekoliko škola na tom području, ima pravomoćnu optužnicu za spolno zlostavljanje dvoje djece mlađe od 15 godina te da je prema izvorima iz jedne srednje škole u Bjelovaru u trenutku zaposlenja imao je potvrdu o nekažnjavanju.