MZO: Raspisan natječaj vrijedan 563 milijuna kuna za strukovne škole budućnosti

FaH

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je prvi Poziv na dostavu projektnih prijedloga za uspostavu infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u iznosu većem od 563 milijuna kuna.

Kako ističu iz MZO, donošenjem Zakona o strukovnom obrazovanju i imenovanjem 25 centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju osigurani su preduvjeti za povlačenje milijardu kuna iz dvaju EU fondova za reformu strukovnog obrazovanja.

Ovim pozivom, koji je objavljen u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dodjeljuju se bespovratna sredstva za rekonstrukciju, obnovu, dogradnju i adaptaciju imenovanih regionalnih centara kompetentnosti te nabavu specijalizirane opreme za te ustanove.

Sredstva su namijenjena centrima kompetentnosti u (pod)sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede i zdravstva, i to za ulaganje u infrastrukturu i opremanje, ističe se u priopćenju.

“Provedba ovog natječaja ima cilj stvoriti strukovne škole budućnosti te voditi daljnjoj modernizaciji strukovnih kurikuluma, unaprjeđenju sustava stručnog usavršavanja nastavnika i jačanju suradnje s poslodavcima u osiguravanju relevantnosti strukovnog obrazovanja s obzirom na potrebe tržišta rada, gospodarstva i društva u cjelini”, istaknula je ministrica Blaženka Divjak u povodu raspisivanja natječaja.

Centri će osigurati mogućnosti obrazovanja i stjecanja kompetencija i vještina uz partnerstvo s obrazovnim, gospodarskim i civilnim sektorom primarno na regionalnoj razini, ali i uz međunarodnu suradnju sa sličnim centrima u Europskoj uniji.

Dodana vrijednost centara bit će njihova sposobnost provođenja posebno prilagođenih programa za osobe/učenike s teškoćama, odnosno stjecanje praktičnog znanja u odgovarajućim uvjetima koji bi odgovarali njihovim funkcionalnim sposobnostima.

“Regionalni centri kompetentnosti za učenike znače više prakse, učenje na radnome mjestu i prilike za dokazivanje poslodavcima, a škole će nabaviti novu, modernu opremu, izgraditi smještajne kapacitete i osigurati mnogobrojne edukacije”, ističe ministrica.

U pripremi je i objava drugog poziva za dodjelu sredstava iz Europskoga socijalnog fonda za provođenje tzv. soft aktivnosti koje su usmjerene prema uspostavi organizacije rada i razvoja regionalnih centara kompetentnosti, primjeni inovativnih nastavnih metoda, unapređenju/razvoju programa obrazovanja i jačanju kompetencija nastavnika/mentora kod poslodavaca, uz suradnju s poslodavcima i socijalnim partnerima uzimajući u obzir nacionalne/regionalne prioritete i potrebe tržišta rada, ističu iz MZO-a dodajući da se ovaj poziv priprema u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava.