MZO odgovorio SDP-u: Prijedlog ukidanja mature je primjer nezrelog populizma

FaH

Nakon što je SDP najavio da će predložiti izmjene Zakona o odgoju i obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi kojim bi se ukinula državna matura za ovu školsku godinu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stigao je oštar odgovor.

Reakciju MZO-a prenosimo u cijelosti:

“Prema njihovom prijedlogu, uredilo bi se da preko 30.000 maturanata putuje diljem Hrvatske na barem tri-četiri prijemna ispita, na nekoliko različitih fakulteta što bi tek bio ogroman zdravstveni rizik za maturante i njihove obitelji.

Njima je taj najlošiji scenarij prvi i jedini, a Ministarstvu je to posljednji scenarij.

Podsjećamo, ministrica Blaženka Divjak je u petak objavila da je prvi scenarij pisanja obveznih ispita u razdoblju od 8.6 do 29.6. i za taj su prijedlog obavljene preliminarne konzultacije s epidemiolozima.

O nužnosti izbornih predmeta treba prvo dogovoriti s Rektorskim zborom. Također, još u petak je ministrica najavila izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koje bi se idući tjedan trebale naći na sjednici Vlade.

Državna matura provjerava ishode 12 godina obrazovanja i važan je antikorupcijski alat kod upisa na visoka učilišta, što su također zaboravili predlagatelji”, stoji u reakciji ministarstva na najavu SDP-a da će predložiti ukidanje državna matura za ovu školsku godinu jer smatraju da svi učenici nemaju jednake uvjete za online nastavu.

SDP predlaže i da se završnost srednje škole stekne zaključivanjem ocjena.

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac ocijenila je kako je izostala pomoć Ministarstva obrazovanja i znanosti i Vlade obrazovnim radnicima, djeci i roditeljima – i tehnička i psihološka. “Odgovorno ministarstvo i Vlada ne mogu sebi dopustiti da mjesec i pol dana nemaju nijedno rješenje za upravljanje krizom kojim će umiriti roditelje, ohrabriti učitelje i djecu”, poručila je.