MVEP notom reagirao na incident u Sonti

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova regiralo je notom na fizički napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskoj Sonti, ali srbijanska veleposlanica u Zagrebu Mira Nikolić odbila ju je primiti, tvrdeći da se nije radilo o etnički motiviranom napadu.

MVEP ističe kako očekuje da dužnosnici i institucije Republike Srbije žurno i objektivno utvrde sve činjenica i poduzmu odgovarajuće mjere u skladu sa zakonom te naglašava kako će pozorno pratiti nastavak postupanja u rasvjetljavanju svih okolnosti ovog incidenta.

Srbijanska policija priopćila je jučer da napad na mladiće u Sonti nije nacionalno motiviran i da je identificirala počinitelje.

Premijer Andrej Plenković osudio je napad na Hrvate u Sonti i kazao da je tim povodom MVEP uložio prosvjednu notu srbijanskim vlastima. Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti, naglasio je premijer.

MVP Srbije: Hrvatska zlorabi izgred u Sonti

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da Hrvatska zlorabi izgred u Sonti koji nije bio nacionalno motiviran i tako stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu različitih etničkih skupina u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je pak Hrvatsku da je izmislila međunacionalni sukob. Kazao je: Mislio sam da oni pričaju o nekonfliktnosti za blagdane. Zašto su onda uputili prosvjednu notu zbog nečega što su izmislili? Kada ne znaju što da rade, uvijek će reći nešto protiv Srba. To nije ništa novo.

Jedini hrvatski zastupnik u srbijanskom parlamentu, Narodnoj skupštini, Tomislav Žigmanov, rekao je da se zalaže za ozbiljan razgovor. Treba utvrditi činjenice i na temelju njih u dijalogu pokušati stvar razriješiti, dodaje među ostalim.